Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Capital Controls: Έρχεται σύντομα και νέα χαλάρωση

Νέα χαλάρωση των capital controls επίκειται σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και θα αφορά σε επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και ασφαλιστικά προϊόντα unit linked.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και σε unit linked έχουν σταματήσει από τις 26 Ιουνίου 2015, όταν δηλαδή ξεκίνησαν και τα capital controls.

Μετά την πρώτη χαλάρωση μάλιστα τον Νοέμβριο του 2015, οι ΑΕ Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι υποχρεωμένες να διαχειρίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με τις υπάρχουσες μέχρι τότε επενδύσεις.

Οι δε πωλήσεις στα unit linked ασφαλιστικά προϊόντα είναι ελάχιστες και μόνο προς ξένους επενδυτές.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να καθοριστεί ένα επενδυτικό πλαφόν μέχρι 10.000 ευρώ, τουλάχιστον για όσους θέλουν να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με παλιό χρήμα, δηλαδή μέσα από τους λογαριασμούς που υπήρχαν πριν από την 26η Ιουνίου 2015.

Εξετάζεται επίσης η πρόταση να καθοριστεί ένα ποσοστιαίο πλαφόν επενδύσεων σε ομόλογα, συνάλλαγμα, εταιρικά ομόλογα ή μετοχές επί του συνολικού ενεργητικού και από εκεί και πέρα θα ρυθμίζει την προσφορά και τη ζήτηση η ίδια η εταιρεία.

Τέλος μια εναλλακτική πρόταση είναι να καθορίζεται ανά εταιρεία το ύψος των επενδύσεων προς το εξωτερικό σε αναλογία με τις υπάρχουσες επενδύσεις και τις εκροές κεφαλαίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ