Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για μια χούφτα κρατικοδίαιτους…

Του Γιώργου Κράλογλου

Την ταινία σπαγγέτι “για μια χούφτα δολάρια” την “αντέξαμε” για να δούμε που πήγαν τα δολάρια… Δεν αντέχεται όμως άλλο το σενάριο, όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της κλειστής κρατικής οικονομίας, να μοιράζουν δουλειές για “μια χούφτα κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες” και να τις παρουσιάζουν ως ανάπτυξη… Τον Τσίπρα δεν τον συμφέρει να αλλάξει το σενάριο. Τον Μητσοτάκη τον απασχολεί;

Ερέθισμα για το ερώτημα δίνει το θεσμικό οικονομικό γεγονός της ΔΕΘ που έρχεται σε τρεις εβδομάδες και, κατά την άποψή μου, φέρνει ισχυρή δοκιμασία για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί η φετινή ΔΕΘ θα ξεπλύνει εκ των πραγμάτων τα άπλυτα και του 2014 όπου τα ταξίματα, οι υποσχέσεις και η ψευδολογία του Αλέξη Τσίπρα έδειξαν ότι, μπροστά στη μανία του για την εξουσία, δεν δίστασε να μετατρέψει και τον ιστορικό οικονομικό θεσμό της ΔΕΘ σε ζωοπανήγυρη… μοιράζοντας ως αριστερά δώρα μόνο σανό για ζωντανά.

Η ΔΕΘ του 2015 ήταν οικονομικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον με δεδομένη την ανοχή των πολιτών εφόσον θα έλεγαν ό,τι είχαν να πουν στις εκλογές που ακολουθούσαν.

Οπότε οι ομιλίες, και τα οράματα στην ΔΕΘ του 2016 θα περάσουν από γερό λαϊκό κόσκινο τόσο εκείνων που θα ακουσθούν από την κυβέρνηση όσο και των άλλων που θα πει η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που καλείται πλέον να εκφράσει την άλλη πλευρά.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση είναι βέβαια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που, θέλει δεν θέλει, είναι αδύνατον να αποφύγει τις απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα των ημερών και ειδικότερα σε αυτά της φορολογίας που θα κορυφωθούν (λόγω ΕΝΦΙΑ) τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Και μοναδικός δρόμος διαφυγής… του δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και που θα βρεθούν δουλειές στους άνεργους και τους υποψήφιους Έλληνες μετανάστες που φθάνουν τους 250.000 και θα προστεθούν στους άλλους 500.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά το 2008.

Αλλά τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας για ανάπτυξη, για επενδύσεις ή και για προοπτικές επενδύσεων εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες όμως έχει ήδη ξορκίσει… ο ΣΥΡΙΖΑ (ως κόμμα) και είναι αστείο για μια αριστερή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την αποκρατικοποίηση ως πεπραγμένα… για επενδύσεις και ανάπτυξη…

Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε τις (κατ’ επανάληψη) αναφορές του στον αναπτυξιακό νόμο και στις απλοποιήσεις διαδικασιών για αδειοδοτήσεις που όμως κανείς στην αγορά δεν παίρνει στα σοβαρά αφού εδώ και 50 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αφανίζουν… τη γραφειοκρατία και ενισχύουν επενδυτές… τι μένει στον πρωθυπουργό;

Μοναδικό προσφερόμενο δεκανίκι του Αλέξη Τσίπρα είναι το μοίρασμα κρατικών έργων στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες οι οποίοι συντηρούν με όποιο τρόπο μπορούν την παραμονή των ΔΕΚΟ στο κράτος, τις κρατικές προμήθειες στα χέρια των κυβερνήσεων και δεν τους ενοχλεί ο ψευτοσοσιλαισμός ανεξαρτήτως της κυβερνήσεως που τον προσφέρει…

Με αυτό το “δεκανίκι” της κρατικοδίαιτης οικονομίας θα επιχειρήσει να ξελασπώσει στην ΔΕΘ, η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας οράματα ανάπτυξης… τα αναγκαία οδικά, ενεργειακά έργα, ενεργειακές διασυνδέσεις, εξοπλισμούς, μεγάλα προγράμματα προμηθειών και εκσυγχρονισμούς υποδομών ελεγχόμενων από το κράτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αποφύγει να παρουσιάσει ως ανάπτυξη το μοίρασμα της πίτας κρατικών έργων, πρώτον γιατί τα πεπραγμένα του (εκτός των ιδιωτικοποιήσεων) δεν θα περιέχουν απολύτως τίποτε ουσίας που να μεταφράζεται ως ανάπτυξη.

Και δεύτερον γιατί οι κρατικοδίαιτοι και όσοι τους ακολουθούν ή ωφελούνται από τις αναθέσεις κρατικών έργων είναι (επί της ουσίας) το στήριγμά του, εντός της χώρας, εκτός από τους δανειστές.

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό το βάρος που θα σηκώσει η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος καλείται να δώσει εικόνα αν όχι σαφούς προγράμματος τουλάχιστον των πεποιθήσεων του κόμματός του για το πώς θα βγούμε από το σημερινό οικονομικό τέλμα.

Και είναι, από πλευράς συγκυρίας, μοναδική ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξει αν προτίθεται να μεταβάλει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ώστε να μην επαναληφθεί (με κυβέρνησή του) ο κρατισμός και κρατικοδιαιτισμός που έθρεψε και η Νέα Δημοκρατία η οποία έχασε τον δρόμο… στην επανίδρυση του κράτους, στη μάχη με τους νταβατζήδες, στη διάλυση των συντεχνιών, στη σωτηρία των μικρομεσαίων… Αλλά εφήυρε τον ΕΝΦΙΑ ομνύοντας στον κρατισμό…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ