Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι κερδίζουν – ποιοι χάνουν από τον νέο ΕΝΦΙΑ – Όλα τα στοιχεία

Το περιεχόμενο των περίπου 6,4 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Taxisnet μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά την αναστολή της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια που θα φόρτωνε με πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, στους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ –φυσικά και νομικά πρόσωπα- θα βεβαιωθεί το ίδιο ποσό συγκριτικά με πέρυσι, περίπου 3,3 δις. ευρώ.

Αυτά το ποσό θα «σπάσει» σε πέντε δόσεις των 660 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017 με τα έσοδα όμως να «πιστώνονται» λογιστικά στον προϋπολογισμό του 2016. Η φετινή εκκαθάριση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει κερδισμένους και χαμένους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση (στα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος όπως για παράδειγμα οι εκπτώσεις του 50% για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα ή η πλήρης απαλλαγή για τα άτομα με αναπηρία που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια) προκύπτει ότι:

· Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκ) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι
· Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

Μέσα σε αυτούς, το υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνει και 935 χιλιάδες άτομα τα οποία ναι μεν παραλαμβάνουν εκκαθαριστικό από το υπουργείο Οικονομικών επειδή εμφανίζουν κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου στο όνομά τους, από την άλλη όμως δεν τους καταλογίζεται κανένα ποσό φόρου (σ.σ βάσει νόμου, βεβαιώσεις έως 10 ευρώ δεν αναζητούνται). Στην συγκεκριμένη ομάδα, κατατάσσονται κυρίως αυτοί που θα περίμεναν να έχουν κάποια ελάφρυνση λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών η οποία όμως δεν θα φανεί καθώς μείωση στην τιμή ζώνης δεν επιφέρει αυτόματα και μείωση του φόρου.

· Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκ.) θα πληρώσουν από 1 λεπτό έως 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

· Το 5,8 % περίπου των φυσικών προσώπων –περίπου 425.000 άτομα συνολικά- θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ.

· Το 3,8 % περίπου των πολιτών (πάνω από 270,000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

Αθροίζοντας τους αριθμούς που ανακοίνωσε το υπ. Οικ. προκύπτει συνολικός αριθμός 7,29 εκατομμυρίων ιδιοκτητών. Από αυτούς, οι 935.000 δεν πληρώνουν τίποτα. Οι υπόλοιποι 6,35 κατανέμονται ως εξής:

1. Περίπου 2,48 εκατομμύρια, ή το 39% θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με πέρυσι
2. Το 26% ή 1,625 εκατομμύρια θα πληρώσουν τα ίδια σε σχέση με πέρυσι.
3. Τα 2,25 εκατομμύρια ή το 35% θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι: από λίγα ευρώ έως και αρκετές εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) ευρώ περισσότερα.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αθροίζει και αυτούς που θα επιβαρυνθούν με ποσά έως 10 ευρώ για να καταλήξει σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξεως του 90% το οποίο ενσωματώνει:

1. Αυτούς που δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως
2. Αυτούς που θα πληρώσουν τα ίδια και λιγότερα
3. Αυτούς που θα επιβαρυνθούν με ποσά έως και 10 ευρώ.

Οι αυξομειώσεις, στον φόρο κατά την φετινή εκκαθάριση, προκύπτουν από τις ακόλουθες μεταβολές που επήλθαν φέτος τόσο στις φορολογητέες αξίες όσο και στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου:

1. Άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 με αποτέλεσμα να προκύψουν μειώσεις του βασικού φόρου. Οι μειώσεις δεν αφορούν σε όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων καθώς σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, παρά τη μείωση της τιμής ζώνης, δεν επέρχεται και μείωση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

2. Μειώθηκε το όριο απαλλαγής για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων από τις 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι πέρυσι, στις 200.000 ευρώ κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν και συμπληρωματικό, πέραν του βασικού φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν φέτος τουλάχιστον 450.000 φυσικά πρόσωπα, περίπου 150.000 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

3. Αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσίες –υπολογισμένες με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες- άνω των 300-400.000 ευρώ. Στις τάξεις των 270.000 φυσικών προσώπων που θα επιβαρυνθούν με ποσά άνω των 50 ευρώ, υπάρχουν και μερικές ιδιοκτήτες που θα δουν το εκκαθαριστικό τους να «φουσκώνει» πάνω από 1000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι (σ.σ υπάρχουν και περίπου 1000 εκκαθαριστικά που προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση άνω των 2000 ευρώ).

4. Αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα οικόπεδα εντός σχεδίου μεταβολή η οποία προκαλεί όμως περιορισμένες επιβαρύνσεις (σ.σ κυρίως οι ιδιοκτήτες οικοπέδων κατατάσσονται σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν από έως και 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

5. Καταργήθηκε η έκπτωση 20% που ίσχυσε πέρυσι για τα «κλειστά ακίνητα» (σ.σ είναι αυτά που έχουν δηλωθεί ως «κενά» στα έντυπα Ε2 και Ε9 της εφορίας και ταυτόχρονα είναι μη ηλεκτροδοτούμενα βάσει των στοιχείων της ΔΕΗ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ