Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μαρινόπουλος: Πλησιάζει η ημέρα της κρίσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των εμπλεκομένων μερών, που θα κρίνουν το μέλλον των 11.000 εργαζομένων τηςΜαρινόπουλος, του δικτύου αυτής και φυσικά των προμηθευτών της, οι οποίοι αναμένουν να δουν τι περιλαμβάνει η συμφωνία διάσωσης που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μεν σε καλό σημείο, ωστόσο ακόμη η κατάσταση είναι κρίσιμη, έλεγε στο Capital.gr στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με άλλο στέλεχος, το οποίο εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα κριθεί η τύχη της χειμαζόμενης αλυσίδας Μαρινόπουλος και δη το σχέδιο διάσωσης που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης το οποίο βρίσκεται στα “χέρια” των τραπεζών από τις οποίες τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και η αγορά αναμένουν την απόφαση τους.

Κομβικό σημείο του σχεδίου πέρα από τη χρηματοδότηση που ζητά η Σκλαβενίτης για τη διάσωση του δικτύου της Μαρινόπουλος, -πηγές της αγοράς αναφέρουν πως το δάνειο θα είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ-, το ύψος του “κουρέματος” των οφειλών προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται μεταξύ 40-50%, και φυσικά αν η οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου θα συνεισφέρει έστω και με έμμεση χρηματοδότηση σε αυτό το σχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τράπεζες πιέζουν την οικογένεια Λ. Μαρινόπουλου, η οποία δεν θα είναι στο νέο σχήμα, να βάλει αν όχι ζεστό χρήμα τουλάχιστον να παρέχει εμπράγματες εγγυήσεις της ακίνητης περιουσίας της ή συμμετοχών της σε άλλες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος που έχουν ανοικτά υπόλοιπα έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα υποστούν κανένα “κούρεμα”.

Η ουσία πάντως είναι ότι όσο περνά ο χρόνος χωρίς να υπάρχει συμφωνία και κατ’ επέκταση ενδιάμεση χρηματοδότηση, η Μαρινόπουλος φυλλορροεί. Ήδη εδώ και μια εβδομάδα, όπως ανέφεραν προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας στο Capital.gr, η αποθήκη στα Οινόφυτα δεν λειτουργεί, άρα η τροφοδοσία του δικτύου της γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Πάντως υπό την προϋπόθεση ότι εντός της εβδομάδας βγει “λευκός καπνός” από τις διαπραγματεύσεις, το επόμενο βήμα είναι να συνταχθεί το συμφωνητικό με βάση το 106Β του πτωχευτικού κώδικα, να περάσει το θέμα από τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων μερών και από τις γενικές τους συνελεύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Επόμενο κρίσιμο τεστ είναι πόσοι πιστωτές θα δώσουν το “πράσινο φως” στο σχέδιο -σ.σ. με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος απαιτείται να συναινέσει εγγράφως το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος επί του σχεδίου διάσωσης-, προκειμένου πριν την εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής που έχει ορισθεί για τις 21 Σεπτεμβρίου, να κατατεθεί η αίτηση για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Εκτός από την αγορά, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος φαίνεται να αναμένει και η Κυβέρνηση προκειμένου να αναζητήσει λύση στο ζήτημα των απλήρωτων προμηθευτών της Μαρινόπουλος, κάτι που επιβεβαίωσε στο Capital.gr και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ