Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Σκάνε” με ρυθμό πολυβόλου οι ρυθμίσεις σε δημόσιο και ταμεία

Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, “σκάνε” με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν οτι φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που είχαν καταφύγει στις ρυθμίσεις αδυνατούν να τις εξυπηρετήσουν και ο αριθμός τους αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς εκτοξεύοντας κατακόρυφα τις αντίστοιχες οφειλές με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες και στα δύο μέτωπα.
Ο βασικός λόγος απώλειας των ρυθμίσεων είναι διπλός.
Όπως αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν καταφύγει σε διαδοχικές ρυθμίσεις των οφειλών τους προκειμένου να παραμείνουν ενήμεροι φορολογικά και να μη χάσουν ασφαλιστικά (κυρίως υγείας) δικαιώματα.
Όμως οι ρυθμίσεις που γίνονται σχεδόν σε όλες τις οφειλές έχουν πλέον συσσωρευθεί από τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις και έχουν φτάσει συνολικά σε επίπεδα που είναι αδύνατο να καλυφτούν οι δόσεις εξυπηρέτησής τους από τα τρέχοντα εισοδήματα. Όταν βέβαια αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν.
“Φαίνεται σαν να ξεπεράσαμε πλέον εκείνο το κρίσιμο σημείο… βρασμού και το καπάκι έχει αρχίσει να φεύγει” παρατηρεί αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο Capital.gr και δεν διστάζει να προβλέψει οτι σε πολύ λίγο χρόνο, ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο, θα έχει αχρηστευθεί το υπάρχον σύστημα ρυθμίσεων, καθώς ο όγκος των δόσεων έχει ξεπεράσει την φοροδοτική και ασφαλιστική τους δυνατότητα.
Η κατάσταση αυτή λειτουργεί με την λογική των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.
Τα στοιχεία δείχνουν οτι οι υπόχρεοι που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις πρώτα εγκαταλείπουν και χάνουν τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στην συνέχεια χάνουν εκείνες της εφορίας, παρά το γεγονός οτι θα περίμενε κανείς να συμβαίνει το αντίθετο για λόγους κάλυψης σε θέματα υγείας.
Πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν ενδεικτικά ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσέλευση ασφαλισμένων, που χάνουν το δικαίωμα υγεινομικής κάλυψης από τα ταμεία, στις δομές αλληλεγγύης που παρέχουν στοιχειώδη βοήθεια και κυρίως φάρμακα.
Η “ταχύτητα” απώλειας των ρυθμίσεων αποτυπώνεται στο γεγονός οτι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου ξεπερνούν τα 16,5 δισ. ευρώ. Συνολικά από τα στοιχεία του Υπουργείου φαίνεται οτι περίπου δύο στους τρεις που είχαν καταφύγει σε ρύθμιση την έχουν χάσει. Ακόμα και αυτοί των “100 δόσεων” την έχουν χάσει σε ποσοστό περίπου ένας στους δύο… Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει πλέον να περνάει και στις υποχρεώσεις προς την εφορία.
Και στα δύο μέτωπα γίνονται πολλές συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μία “λύση” που να επιτρέπει ουσιωδώς είτε την επανένταξη είτε την προώθηση νέου πλαισίου ρυθμίσεων. Και αυτό γιατί το οικονομικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει πολύ πιο κοντά από όσο αρχικά φαίνεται την ενεργοποίηση της προκρούστειας κλίνης του περιβόητου αυτόματου “κόφτη”.
Και αυτό θα δρομολογούσε άμεσες πολιτικές εξελίξεις για τις οποίες κανείς αυτή την στιγμή δεν είναι είναι… έτοιμος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...