Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φοβάται και προειδοποιεί ο Μουζάλας

Άμεση ήταν η διάψευση του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild από τον Γιάννη Μουζάλα. Σύμφωνα με το άρθρο, η κυβέρνηση είχε «plan B» για την Ειδομένη, σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαν ΕΕ και Τουρκία. Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής πάντως, έδειξε ικανοποιημένος για την διαχείριση της κρίσης του προσφυγικού από την κυβέρνησης, όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Αναφερόμενος στις ροές, σχολίασε:

«Οι ροές δεν έχουν αυξηθεί. Πέρυσι είχαμε 4.000 έως 8.000 καθημερινά. Φέτος, δεν ξεπερνούν καθημερινά τους 100 οι μετανάστες. Αυτό δεν μας κάνει λιγότερο ανήσυχους, βέβαια. Το προσφυγικό για εμένα είναι πάντα πρώτο θέμα. Τα πράγματα δεν είναι ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα. Το προσφυγικό δεν λύνεται, εμείς κάνουμε διαχείριση της κρίσης».

Για την συμφωνία με την Τουρκία και το μέλλον χωρίς αυτήν:

«Αν ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία θα δοκιμαστούμε σκληρά, αν υποθέσουμε ότι θα αρχίσουν ξανά οι ροές. Το φοβόμαστε και προετοιμαζόμαστε. Καμία χώρα δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Σχεδιάζουμε το πρώτο πλάνο, το δεύτερο πλάνο. Αν ξαναρχίσουν τα ρεύματα οι κινήσεις θα είναι by the book. Θα είναι δοκιμασία, το ξαναλέω. Δεν θα καταστραφούμε, δεν θα πεθάνουμε, αλλά θα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ».

Για την επιχείρηση στην Ειδομένη επισήμανε:

«Ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ελλάδα στο Προσφυγικό. Δεν υπάρχει προηγούμενο να διαλυθεί μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων χωρίς να υπάρξει κανενός είδους βία και γι’ αυτό πρέπει να χρεωθεί στην Ελλάδα ως επιτυχία.

Για το Ελληνικό φέρω μεγάλη ευθύνη. Ρίξαμε το βάρος μας στην Ειδομένη. Ήταν αναγκαίο γιατί είχε και τεράστιο οικονομικό κόστος. Πραγματικά αισθάνομαι άσχημα. Είναι καλά οργανωμένο βέβαια όσον αφορά τις δομές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ