Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ – Ποιοι μαχαιρώνουν ποιους και γιατί τρίζει η καρέκλα τους

Με αλλαγές προσώπων σε κομβικά κυβερνητικά πόστα, καρατομήσεις «ενοχλητικών» και προσθήκη νέων θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να σηματοδοτήσει την αλλαγή και να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση, όπως διαβάζουμε στο crashonline.gr

Πότε; Όπως μαθαίνουμε ο ανασχηματισμός αργεί, καθώς θα προηγηθεί η προετοιμασία για δυναμική παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε παρουσιάσει το 2014, και από το οποίο δεν υλοποιήθηκε σχεδόν τίποτα, θέλει να κάνει ένα comeback που θα συζητηθεί. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πώς από το βήμα της ΔΕΘ πρόκειται να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και βελτίωσης των πραγμάτων, θα πει ότι τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες ημέρες, κάνοντας έναν απολογισμό και ξετυλίγοντας παράλληλα τους νέους στόχους της κυβέρνησης.

Η δεύτερη δοκιμασία για τον πρωθυπουργό έρχεται τον Οκτώβριο, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο Συνέδριο απέναντι σε όσους διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία είναι καθαρά μνημονιακή. Αρκετές φορές υπήρξαν αντιδράσεις, ενστάσεις και διαφωνίες σε διάφορα μέτρα ή νομοσχέδια, αλλά η κυβέρνηση – τουλάχιστον προς το παρόν- έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα, δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας των 153 βουλευτών.

Συνέδριο πρώτα, ανασχηματισμός μετά

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το χαρτί του ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να το παίξει μετά το Συνέδριο του κόμματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του crashonline η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη έχει ήδη ζητήσει να μετακινηθεί, οι γκρίνιες μεταξύ Τσακαλώτου – Αλεξιάδη συνεχίζονται και συνεπώς πιθανότατα θα υπάρξει εκεί καραμπόλα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των καναλιών –όπως μαθαίνουμε – συζητείται το εάν θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης στη θέση του Γιώργου Σταθάκη, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρείται από το Μαξίμου επιτυχημένος γιατί έχει σηκώσει όλο το βάρος των αλλαγών στα εργασιακά και επομένως εάν ζητήσει να αλλάξει υπουργείο θα εισακουστεί. Μεγάλη γκρίνια μαθαίνουμε όμως ότι επικρατεί και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ Παναγιώτη Σκουρλέτη και Θεοδώρας Τζάκρη σε σημείο που να μην μπορούν να συνεννοηθούν σε κρίσιμα ζητήματα συνεπώς και εκεί θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ πολύ πιθανό είναι να εισέλθει στην κυβέρνηση με ρόλο ο Φώτης Κουβέλης μετά και από τις γόνιμες συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα με τον πρωθυπουργό.

Βέβαια, όλα θα κριθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης. Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, οι δανειστές εμμείνουν ή ζητήσουν πρόσθετα μέτρα τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή τότε στα σενάρια μπαίνει και αυτό των πρόωρων εκλογών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ