Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αντεπίθεση και κλιμάκωση των πιέσεων προς το Μαξίμου προετοιμάζει η ΝΔ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εσωτερικούς τριγμούς που έχουν πυροδοτηθεί από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ την ώρα που ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να αποπνεύσει «φρέσκο αέρα» και να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας μέσα από την μετακόμιση στα νέα γραφεία στο Μοσχάτο.

Το σημαντικό νοικοκύρεμα στα γαλάζια οικονομικά προσδοκά η ηγεσία να στείλει ένα μήνυμα χρηστής διαχείρισης προς την κοινωνία, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων, όποτε αυτές προκύψουν. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση το προσεχές διάστημα σχεδιάζει να πορευθεί με περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων προς το Μαξίμου με αφορμή όλα τα ανοιχτά μέτωπα (προσφυγικό, φοροεπιδρομή) και με αιχμή του δόρατος τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ήδη στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη άπαντες κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς για την προετοιμασία της εμφάνισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί αποσκοπούσε και το τετ α τετ που είχε με τον «Θεσσαλονικάρχη» της ΝΔ, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίον οι σχέσεις το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της αμφισβήτησης των επιλογών Μητσοτάκη. Στόχος είναι, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, να εμφανιστεί ως εν αναμονή πρωθυπουργός με πειστικές απαντήσεις για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για τον τρόπο εξόδου από τα Μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη, με βασικό πυλώνα του εγχειρήματος το σχέδιο για 4% συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%.

Ωστόσο, παρά την αντεπίθεση που επιχειρεί η ΝΔ ενόψει και του δύσκολου φθινοπώρου που περιμένει την κυβέρνηση, η εσωστρέφεια των εσωκομματικών «πτερυγών» του Μοσχάτου προβληματίζει την ηγεσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνεργάτες του τόνισε για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την παραπομπή Γεωργίου σε δίκη πως «κάναμε την αυτοκριτική μας, δεν θα αυτομαστιγωθώ κιόλας».

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς Μητσοτάκη, οι «καραμανλικοί» βρίσκονται υπ’ ατμόν για το «άδειασμα» του Κώστα Καραμανλή με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση. Το «άρμα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για την ΕΛΣΤΑΤ σέρνει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έχει ανεβάσει σε πρωτοφανές επίπεδο τους τόνους, προτρέποντας τον πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει σε ίδρυση νέου κόμματος.

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο Κώστας Καραμανλής δεν θα προβεί σε ανοιχτή δήλωση επί του παρόντος, παρά το γεγονός ότι η ενόχληση για τον χειρισμό της υπόθεσης είναι εξαιρετικά μεγάλη και αποδίδεται στην προσπάθεια προσέγγισης από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ με στελέχη του «σημιτικού» ΠΑΣΟΚ. Καίτοι οι «καραμανλικοί» κρατούν παρά πόδα τα όπλα, δεδομένου ότι δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά Τσίπρα το φθινόπωρο και προτάσσουν την ενότητα της παράταξης, παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι απαιτείται επειγόντως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» προκειμένου να αποτραπεί κλιμάκωση των εσωκομματικών τριγμών.

newsbeast.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ