Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυτός ο Αύγουστος κρύβει πολλά

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Πάντα, τον Αύγουστο, έμπαιναν σε εφαρμογή τα σχέδια κάθε κυβέρνησης που ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις. Μόνο που σε προηγούμενα χρόνια, οι αποφάσεις αφορούσαν κυρίως, θέματα ρουτίνας μεταξύ του πελατειακού κράτους και των «ανύποπτων», λόγω καλοκαιριού, ψηφοφόρων. Πότε τίποτα αυξήσεις, στις ΔΕΚΟ- πώς αλλιώς θα μεγάλωναν οι παροχές στους «εργαζόμενους»- που δεν τις περιμέναμε, πότε κάποιες επουσιώδεις αλλαγές στο φορολογικό και πολλά άλλα που σήμερα, μοιάζουν αδιάφορα μπροστά στις κοσμογονικές αλλαγές που μας περιμένουν.

Όσο ο λαός κάνει τα μπάνια του, στα «υπόγεια» του Μαξίμου δίνουν και παίρνουν οι συντονιστές και οι «μηχανικοί» παντός είδους. Επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξασφάλιση της ανοχής των συνδικαλιστών, εν όψει εργασιακού νόμου – τα παζάρια είναι σκληρά-, θέματα Δικαιοσύνης και οι τηλεοπτικές άδειες απασχολούν έντονα την κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ανακοίνωσε και επίσημα την τελική λίστα των ενδιαφερομένων που περνούν στην επόμενη φάση. Από αυτή θα λείπει το Mega. Η εταιρεία τελικά, δεν κατόρθωσε να καλύψει τον φάκελο που υπέβαλε και μένει εκτός διαδικασίας.

Μέσα στην δίνη της διαδικασίας των αδειών, εν τω μεταξύ, προέκυψε θέμα με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζο, του οποίου η κινητή και ακίνητη περιουσία δεσμεύεται, εξαιτίας μη αιτιολόγησης κάποιων εσόδων του (αναφέρεται ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ)… Για να γίνει έτσι σαφές ότι η πολιτεία ξέρει καλά να υπερασπίζεται το κομματικό κράτος, όταν μένεται πόλεμος για την αδειοδότηση των καναλιών, με τον ΣΚΑΙ να αντιμετωπίζει εδώ και καιρό την οργή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από το ζήτημα των αδειών όμως, η μεγάλη προετοιμασία εξελίσσεται με την μεθόδευση του νόμου για τα εργασιακά, ο οποίος θα γίνει άμεσα απαιτητός τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα κληθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να φανερώσουν τις προθέσεις τους απέναντι στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Αναφέρομαι και στους δύο, γιατί δεν είναι μόνο οι χειρισμοί του Μαξίμου αλλά και η στάση της ΝΔ που επιτέλους, οφείλει να μιλήσει ξεκάθαρα, για το πώς θέλει στο μέλλον να κυβερνήσει την χώρα.

Το άλλο φλέγον θέμα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Εκεί το παιχνίδι φαίνεται να μην μπορεί να ελεγχθεί ούτε από το ΥΠΟΙΚ ούτε από την ΓΓΔΕ, δεδομένου πως αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τα ληξιπρόθεσμα ποσά. Όλες αυτές τις μέρες, αναζητείται λύση που θα ανατρέψει την διαφαινόμενη κοινωνική έκρηξη στους επόμενους μήνες. Όποιος πρόσεξε την περίεργη δήλωση του Πρωθυπουργού για «κοινωνική χρήση» των κατασχεμένων σπιτιών, μπορεί να υποψιαστεί την «γκεμπελική» πρόθεση μετατόπισης της οργής των μεν, σε «ανακούφιση» των δε, που θα «αποκτήσουν» σπίτι από το κράτος, δίκην παροχών «Λαϊκής Δημοκρατίας», στους καταπιεσμένους «συντρόφους». Δεν θα τα κατάσχουν τα σπίτια, θα τα «κοινωνικοποιήσουν»…

Αυτά και άλλα πολλά βάζουν φωτιά στον φετινό Αύγουστο, όσο εμείς ασχολούμαστε με θάλασσες και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η μεγάλη πρόκληση είναι να συνθέσουν ένα δυναμικό πλέγμα καθεστωτικής άμυνας και να ελέγξουν το κράτος, όσο περισσότερο μπορούν. Αυτό μεθοδεύεται με τις τηλεοπτικές άδειες αλλά ταυτόχρονα και με την διείσδυση σε όλα τα δίκτυα της Δικαιοσύνης- η περίπτωση επαναφοράς της υπόθεσης Γεωργίου δεν είναι τυχαία.

Δεν περιμένουμε λοιπόν τον Σεπτέμβριο. Αυτός ο Αύγουστος είναι γεμάτος ειδήσεις. Υποθέτω από τις 20 του μήνα και μετά, όλα θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικά γύρω μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Κωστής και Στάσα χωρίζουν

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε στο νεκροταφείο του Τυρνάβου στη σειρά του...