Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τηλεοπτικές άδειες: Την Παρασκευή παρουσιάζεται η ηλεκτρονική δημοπρασία

Στόχος η διαδικασία να πραγματοποιηθεί στις 30 ή στις 31 Αυγούστου -Ζωηρές επιφυλάξεις από ορισμένους εκ των υποψηφίων, που ζητούν απόλυτη διαφάνεια και εποπτεία της διαδικασίας από τα κόμματα

Στην τελική ευθεία μπαίνει από το τέλος της εβδομάδας, ο διαγωνισμός για την κατακύρωση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, τις οποίες διεκδικούν εννέα επιχειρηματικά σχήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας με την οποία θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα είναι έτοιμη ως την Παρασκευή, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και να πραγματοποιηθεί στις 30 ή στις 31 Αυγούστου. Όμως ορισμένοι εκπρόσωποι των εταιρειών που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες, εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για την διαδικασία που ακολουθείται, τονίζοντας ότι μέχρι να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες της, θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο διαγωνισμός δεν θα καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι επιφυλάξεις ορισμένων καναλιών (με πρώτο τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ που έχει ήδη εκδώσει δύο ανακοινώσεις) έγιναν εντονότερες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην αναθέσει την ηλεκτρονική δημοπρασία στην Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όπως αρχικά είχε δεσμευθεί όταν κηρύχθηκε άγονος ο σχετικός διαγωνισμός, αλλά στην εταιρεία Singular Logic σε συνεργασία με την Eurobank Business Exchanges, που ανέλαβε υπεργολάβος του έργου για την δημιουργία του λογισμικού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ήδη λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών η ανάπτυξη του λογισμικού για την ηλεκτρονική δημοπρασία απαιτεί ένα διάστημα ενός έως τριών μηνών, ενώ η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υποστηρίζει ότι απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος.

«Λόγω της βιασύνης με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τον διαγωνισμό, υπάρχει κίνδυνος ο σχεδιασμός και το σύστημα τα καταρρεύσει και να οδηγηθούμε στην πράξη σε ένα χειροκίνητο σύστημα διαγωνισμού. Αυτό είναι αντίθετο με την προκήρυξη και πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί” υποστηρίζουν εκπρόσωποι των καναλιών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι εφόσον το σύστημα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας που θα επιλεγεί δεν είναι άρτιο και δεν εγγυάται απόλυτη διαφάνεια, τότε είναι πιθανόν να κινηθούν και νομικά εναντίον του διαγωνισμού.

Επιπροσθέτως, οι νομικοί σύμβουλοι ορισμένων εκ των εταιρειών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, θέτουν ορισμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, για την οποία δεν έχουν ακόμη λάβει απαντήσεις.

Ορισμένα από τα ερωτήματα αυτά είναι:

– Πόσο θα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία. Στην τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των καναλιών, η ηλεκτρονική δημοπρασία θα διαρκούσε σχεδόν 48 ώρες, χρόνος υπερβολικά μεγάλος για μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι με δεδομένες φυσικές αντοχές, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ.

– Με ποια διαδικασία και βάση ποιας προσφοράς επελέγη ως ανάδοχος η Singular Logic και με ποια διαδικασία ορίστηκε υπεργολάβος η Eurobank business exchanges που θα αναπτύξει το λογισμικό.

– Ποιες είναι οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες ανετέθη το έργο στην Singular Logic κι αν έχουν υπάρξει αλλαγές σε σχέση με τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί στην σχετική προκήρυξη στις 28 Ιουνίου.

– Να αποσαφηνιστεί οτι πριν απο την πρόσκληση για παρουσίαση του τρόπου διεξαγωγής της δημοπρασίας(που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή) οτι θα τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες που διασφαλίζουν την διαφάνεια, την νομιμότητα και την αξιοπιστία του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκπρόσωποι εταιρειών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, θα ζητήσουν από τους διοργανωτές του διαγωνισμού να γίνει αποδεκτό αίτημα για επιλογή εταιρείας διεθνούς κύρους με σχετική εμπειρία στην πιστοποίηση εφαρμογών για την πιστοποίηση της εφαρμογής της δημοπρασίας. Ταυτόχρονα θα ζητήσουν να μετέχουν στην όλη διαδικασία τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ως επικεφαλής της επίβλεψης όλων των διαδικασιών.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ