Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π. Κουρουμπλής: «Καταδικαστέοι οι βανδαλισμοί»

Όχι στους βανδαλισμούς περιουσιών ενόψει και της ΔΕΘ δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στην εφημερίδα ThessNews στέλνει μήνυμα στους καταληψίες και όσους διαφωνούν, επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία για την στάση της στην απλή αναλογική, αποκλείει εκλογές ζητώντας πολιτική σταθερότητα ενώ κάνει λόγο για ριζοσπαστικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ

Σας προβληματίζει η “βεντέτα” που έχει ξεκινήσει με τους καταληψίες; Υπάρχει φόβος γενικευμένων επεισοδίων ενόψει ΔΕΘ;

Από τα μαθητικά μου χρόνια, οπότε και η ζωή με προσγείωσε πρώιμα στην πραγματικότητα, έμαθα να διεκδικώ και να υπερασπίζομαι ασυμβίβαστα τις απόψεις μου. Η δημοκρατία εμπεριέχει στα ομοιοστατικά στοιχεία της την ανοχή στη διαφορετικότητα των ιδεών και των απόψεων. Αυτή είναι, άλλωστε, και η υπεροχή της σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά συστήματα. Η έννοια της βεντέτας στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης ακυρώνει τις προθέσεις όσων επιλέγουν να προωθήσουν τις ιδέες τους μέσω της διεκδίκησης.

Τα φαινόμενα καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη δεν είναι σημερινά. Η αντιμετώπισή τους από την Κυβέρνηση διέπεται από μέτρο και σωφροσύνη, χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν και κατά την επιχείρηση στην Ειδομένη, διαψεύδοντας όσους πρώιμα έσπευσαν να την παρομοιάσουν με «Βατερλό». Κατανοώ τις ανησυχίες, τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις των νέων ανθρώπων στο βαθμό που κι εγώ ο ίδιος αισθάνομαι υπόλογος απέναντί τους.

Όμως όσοι διεκδικούν να προωθούν τις ιδέες τους οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη και την ανταπόκριση της κοινωνίας. Υπήρξα κι εγώ ανήσυχο πνεύμα όταν ήμουν νέος. Ωστόσο, ερωτηθείς σήμερα, σας απαντώ πως οι μορφές αντίδρασης που έχουν ως αποτέλεσμα βανδαλισμούς περιουσιών είναι όχι μόνο καταδικαστέες αλλά και αναποτελεσματικές. Θα ήταν πραγματικά πιο ωφέλιμο να αντικατασταθούν από τη διάχυση ιδεών στο διαδίκτυο, όπου δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ευρεία ακροατήρια υπό καθεστώς σχετικής ισηγορίας. Αυτό είναι σήμερα το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πλατιών κοινωνικών κινημάτων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εκάστοτε ιδέες απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η ΝΔ μιλά για ήττα της κυβέρνησης επειδή δεν συγκεντρώθηκαν 200 ψήφοι για την απλή αναλογική. Πως απαντάτε;

Η ΝΔ επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι παραμένει αγκυροβολημένη στη λογική της καλπονοθείας. Δεν διαθέτει το πολιτικό απόθεμα που θα της έδινε τη δυνατότητα να καταδείξει ότι έκανε έστω κι ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός δικαιότερου εκλογικού συστήματος. Αποκορύφωμα αυτής της αναχρονιστικής λογικής είναι το γεγονός ότι δεν έκανε καμία διορθωτική συνεισφορά ούτε στην πρόταση των προεκλογικών συμμαχιών, ούτε στη διάταξη που αφορά το μπόνους, θέλοντας να το διατηρήσει, παρότι γνωρίζει καλά πως κανένα κόμμα σήμερα δεν μπορεί από μόνο του να επιτύχει αυτοδυναμία.

Οι δικές σας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της απλής αναλογικής παραμένουν ;

Η πρότασή μου ήταν η δική μου ειλικρινής συνεισφορά στο άνοιγμα του διαλόγου. Ο προβληματισμός που αναπτύχτηκε ανέδειξε ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της απλής αναλογικής, που αν δεν διακατέχεσαι από εμμονές, μπορείς να τα δεχτείς. Σε ένα τέτοιο διάλογο πρέπει να προσέρχεσαι με ανοιχτό μυαλό, χωρίς να θεωρείς ότι κατέχεις τη μοναδική αλήθεια.

Μία αρνητική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και μία ενδεχόμενη ενεργοποίηση του κόφτη, μπορούν να φέρουν πιο γρήγορα τις εκλογές;

Κυρίαρχη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων είναι η πολιτική σταθερότητα. Όσοι, λοιπόν, ανησυχούν και νοιάζονται πραγματικά για τον ταχύτερο τερματισμό αυτής της πολυετούς και δύσκολης κατάστασης, και για τους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, καλά θα κάνουν να συνεισφέρουν ο καθένας από τη θέση του, προς την κατεύθυνση αυτή της πολιτικής σταθερότητας.

Τι αλλαγές να περιμένουμε στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση; Θα μιλάμε για νέο Καλλικράτη;

Επιχειρούμε την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης του κράτους με ριζοσπαστικό τρόπο. Πρώτη φορά εισάγονται ανοιχτές διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των θεσμικών εταίρων και εγκαταλείπονται οι διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε μια ριζική και ανατρεπτική θεσμική παρέμβαση, φιλοδοξώντας να απελευθερώσουμε το κράτος από τη λογική της υπερσυγκέντρωσης, της σύγχυσης των συναρμοδιοτήτων, της γραφειοκρατίας.

Η εργασία της εικοσιπενταμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό θα οδηγήσει σε ένα αποκεντρωμένο επιτελικό κράτος που θα ασκεί μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες και με σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επιτροπή αποτελείται από έγκριτους και ικανούς ανθρώπους όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων που πιστεύω ότι συνθέτουν σε μεγάλο βαθμό ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα στον τομέα της αυτοδιοίκησης, χωρίς αυτό να αμφισβητεί και την ικανότητα άλλων που δεν μετέχουν σε αυτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ