Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την επαναφορά των «αιωνίων φοιτητών» προτείνει ο Φίλης

Με τον κ. Νίκο Φίλη να επιμένει στην ανάδειξη ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών στα θέματα της εκπαίδευσης, διατηρώντας έτσι ανοιχτό από την πλευρά του το μέτωπο της πολιτικής σύγκρουσης, και με την κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να επανέρχονται από τις διακοπές με τη γνωστή τακτική της νομοθέτησης διά τροπολογιών (σχεδόν 20 κατατέθηκαν, εκ των οποίων έως χθες το βράδυ οι εννέα ήταν υπουργικές και στη συντριπτική τους πλειονότητα «εκπρόθεσμες»), άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Σήμερα, πριν από την τελική ψηφοφορία, αντικείμενο συζήτησης είναι τα άρθρα και οι τροπολογίες, μεταξύ των οποίων υπάρχει και εκείνη για την επαναφορά των «αιωνίων φοιτητών» στα ΑΕΙ, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Ο υπουργός Παιδείας ανοίγοντας τη συζήτηση υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών σε διάφορα θέματα, με αιχμή την ιδιωτική εκπαίδευση, και, αφού σημείωσε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει συνολική προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς το σχέδιο της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης είναι για ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού επέκρινε σειρά επιλογών της κυβέρνησης, όπως αυτές καταγράφονται σε άρθρα και τροπολογίες τού υπό έγκριση νομοσχεδίου, τόνισε: «Δεν ξέρω αν αναζητείτε ταξικούς εχθρούς ή χρησιμοποιείτε την Παιδεία για να δώσετε εξετάσεις αριστεροφροσύνης στον κομματικό σας πυρήνα που δυσανασχετεί μετά την υπογραφή του αριστερού μνημονίου με τον “κόφτη”. Θα πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι οι 85.000 οικογένειες που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι οι πλούσιοι κάποιων κολεγίων».

Για μέριμνα της κυβέρνησης «μόνο για τους παρακρατικούς φίλους της» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και κατήγγειλε ειδικότερα τις πρόνοιες για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. «Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να τύχει ευρείας αποδοχής αλλά ο υπουργός αιφνιδιάζει», σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα νομοθέτημα χωρίς όραμα και στρατηγική. «Παρών» επί της αρχής ψηφίζει το ΚΚΕ, κρίνοντας κυρίως τις διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση θετικές για τους εργαζομένους. «Πολλά άρθρα και διατάξεις θα έπρεπε να τεθούν σε ευρεία διαβούλευση, κάτι που δεν συνέβη» είπε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και πως μόνο το κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν σε έγγραφο αίτημα του κ. Φίλη να δηλώσουν πόσους εκπαιδευτικούς απασχολούν με απόσπαση στο κόμμα ή στα γραφεία των βουλευτών. «Ανταποκρίθηκε μέρος της αντιπολίτευσης και όχι τα κυβερνώντα κόμματα», υπογράμμισε. Κριτική ήταν και η στάση της Ενωσης Κεντρώων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ