Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυβερνητικά ζόρια: Από τα μελτέμια του Αυγούστου στις φθινοπωρινές (και εκλογικές;) μπόρες

Προτεραιότητα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Σε φουλ ρυθμούς εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από ανοιχτά «καυτά» μέτωπα, εν μέσω μάλιστα μιας σεναριολογίας για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, που φουντώνει διαρκώς, εξαιτίας των δυσμενών δεδομένων που συνθέτουν κυρίως την οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του καλούνται να εκτιμήσουν σύντομα τα δεδομένα στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, να διαχειριστούν την ογκούμενη κοινωνική δυσφορία εξαιτίας της φοροκαταιγίδας και των περικοπών στις συντάξεις, να προετοιμάσουν την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστες για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να παρουσιάσουν ενα πειστικό ανταλλακτικό προγραμμα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, που να απαντά στην απαίτηση της κοινωνιάς για προστασία όσων πλήττονται περισσοτερο απο το νεο μνημονιο. Παραλληλα, το Μέγαρο Μαξιμου οφείλει να ξεπεράσει παλινωδίες και εσωκομματικά προσκόμματα στην εφαρμογη πολιτικων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθως οι αμφισβητήσεις απο το εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ για διολίσθηση σε “δεξιές” πολιτικές εντείνονται, ενόψει και του συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Προτεραιότητα η κυβερνηση φαίνεται να δινει σε πρώτη φάση στην μάχη κατα της φοροδιαφυγής, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την προωθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Παραλληλα για το Μαξιμου η ΔΕΘ θεωρειται και προβάλλεται ως «εκκίνηση», καθως εκει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρις να ειναι καθαρό εαν θα κανει συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων.

Μεγάλη σημασια δίδει το πρωθυπουργικό επιτελείο και στην προετοιμασια της “συνόδου κορυφής του νότου”, δηλαδη στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για συναντηση των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μαλτας και Κύπρου τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα με στοχο η συγκρότηση ενός μετώπου κατα της λιτότητας,

Ωστοσο τα προβληματα μπορει να “χτυπήσουν” πιο νωρις την κυβερνητικη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Η παραμόνη τη χώρας σε ύφεση, ο φόβος για υστέρηση των εσόδων, λόγω και μιας γενικευμένης “αποχής” απο το κόψιμο αποδείξεων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, το βαρύ φορτίο του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις αλλες φορολογικές επιβαρύνσεις της χρονιάς, αλλά και οι μειώσεις των συντάξεων, που αρχιζουν σιγά σιγά να φαίνονται πλέον, διαμορφώνουν ενα εκρηκτικό κοινωνικο περιβάλλον.

Αυτα τα στοιχεια ειναι που προκαλούν και έντονα αρωτηματικα για την πολιτικη αντοχή της κυβερνησης, φέρνουν στο προσκήνιο ακομη και εκλογικά σενάρια. Κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν με καθε ευκαιρια οτι υπαρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η διατήρηση της αβεβαιότητας για την επίτευξη των στόχων ανακυκλώνει τη σχετικη συζήτηση. Ειναι ενδεικτικό οτι ακομη και οι προεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασιλης Λεβέντης, ο οποιος εσχάτως φλερτάρει άγρια με την κυβερνηση, εκφραζει την εκτίμηση οτι μετα τη ΔΕΘ ο κ. Τσιπρας θα επιλέξει να παει σε εκλογές.

Ο πρωθυπουργος θα βρεθει σήμερα (11 πμ) στην μαρτυρική κοινότητα Κομμένου Άρτας για να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943. Ο κ. Τσιπρας θα απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του το Αθαμάνιο.

Σημειωτέον οτι η σφαγή του Κομμένου είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με εκείνες του Διστόμου και των Καλαβρύτων, με 317 θύματα, ανάμεσα στα οποία 97 βρέφη και παιδιά, καθώς και 119 γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ