Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο φουλ οι μηχανές του Μαξίμου με όλα τα μέτωπα ανοιχτά

Aνασύνταξη δυνάμεων και προετοιμασία για τους δύσκολους κάβους του Σεπτεμβρίου, οι οποίοι εν πολλοίς θα κρίνουν και το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει αρχής γενομένης από τις σημερινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να χαράξει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο φόρτος εργασίας και οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού σε όλα τα μέτωπα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον μήνα που έρχεται, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να παραμένει μονάχα «σπέκουλα» για το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα μέτωπα για τα οποία καλείται να προετοιμαστεί είναι πολυεπίπεδα και καλύπτουν όλο το φάσμα των «πληγών» που καλείται να επουλώσει το Μαξίμου.

Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού γραφείου εστιάζεται σε πρώτη φάση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ενώπιον των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Στο κυβερνητικό επιτελείο αποτιμούν θετικά τα μέχρι στιγμής στοιχεία τόσο από τα δημόσια έσοδα, όσο και από την σταδιακή αποκλιμάκωση που διαπιστώνεται στο μέτωπο της ανεργίας. Ωστόσο, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει ένα σαφές αναπτυξιακό στίγμα, ενώ παράλληλα να τηρήσει επί του πρακτέου και τη δέσμευση για κοινωνικό μέρισμα προς όφελος των ασθενέστερων που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Έτσι, στις συσκέψεις που θα ξεκινούν σήμερα ο πρωθυπουργός περιμένει από τους υπουργούς τους προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα ανά χαρτοφυλάκιο, τα οποία θα είναι πλήρως κοστολογημένα και έτοιμα προς εφαρμογή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου με δεδομένα τα θετικά σημάδια από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα, επεξεργάζονται ένα επίδομα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στη λογική του ΕΚΑΣ που κόπηκε, χωρίς ωστόσο να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό εξάλλου «φωτογράφισε» και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως το «πρωτογενές πλεόνασμα δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη αλλά και κοινωνικούς σκοπούς».

Παράλληλα, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και στο EuroWorking Group που συνεδριάζει τέλος του Αυγούστου, το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης της πρώτης αξιολόγησης (θα διοχετευθεί σε αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες), όσο και θα δοθεί ένα σαφές στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά που «στοιχειώνουν» το Μαξίμου, το οποίο ωστόσο επιλέγει να κρατά σκληρή στάση. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για τα εργασιακά, τονίζοντας πως δεν θα τεθεί σε ισχύ ο εργασιακός νόμος του Πινοσέτ στη χώρα.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για την Σύνοδο των ηγετών της Νότιας Ευρώπης στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να ποντάρει πολλά στην εν λόγω πρωτοβουλία. Στόχος είναι, όπως έχει τονιστεί πολλάκις, η δημιουργία ενός συνασπισμού του ευρωπαϊκού Νότου ως αντίπαλο δέος του Βερολίνου και των πολιτικών που υπαγορεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Σύνοδο αυτή, όπως και στο κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Αθήνα ποντάρει πολλά τόσο για τη διευθέτηση του χρέους και την εν εξελίξει αξιολόγηση με βασικό αγκάθι τα εργασιακά, όσο και για την διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που η Άγκυρα δείχνει έτοιμη να τινάξει τη συμφωνία με την ΕΕ στον αέρα, δη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

newsbeast.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ