Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κωδικός “ΔΕΘ” στον ορίζοντα της Νέας Δημοκρατίας

Σχεδόν εννέα μήνες από την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και μετά το… κατέβασμα των πολιτικών ταχυτήτων ελέω της αυγουστιάτικης ραστώνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει πλέον επί τάπητος το σχεδιασμό της επόμενης φάσης στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τη μετακόμιση στην οδό Πειραιώς να σημάνει την έναρξη μίας νέας εποχής για τη γαλάζια παράταξη, το μείζον στοίχημα της διεύρυνσης του εσωτερικού ακροατηρίου και συνάμα η αποδόμηση της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανοίγεται εμφατικά στον ορίζοντα προέδρου και κόμματος, με τα βλέμματα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το ραντεβού της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου θεωρείται και, ουσιαστικά, είναι κάτι σαν ορόσημο καταλυτικό για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πατώντας καθαρά στον αέρα της δημοσκοπικής υπεροχής της έναντι της Κουμουνδούρου, τοποθετεί σε θέση οδηγού λόγων, δημόσιων παρεμβάσεων και προτάσεων την ενίσχυση του όρου της κυβερνησιμότητας σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκέψεις στην Πειραιώς, υπό τον κ. Μητσοτάκη, διαδέχονται η μία την άλλη, με βασικό μενού τον προγραμματισμό της ΔΕΘ, ο μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει την προσοχή του στον παλμό της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, ενώ μία ανάσα φαίνεται πως απέχουν οι οργανωτικές αλλαγές στο επίπεδο της παράταξης, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του εσωτερικού οικοσυστήματος.

Με τους ρυθμούς, λοιπόν, να έχουν ήδη επανέλθει σε πολιτικό χρώμα… κόκκινο και την άνοδο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης να απέχει κάτι λιγότερο από 30 ημέρες, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στους παραγωγικούς φορείς αρχίζει να λαμβάνει ημέρα με την ημέρα σάρκα και οστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλύσει στη συμπρωτεύουσα το γενικό πλαίσιο των γαλάζιων πρωτοβουλιών, στηριγμένο στην ανάγκη για μία “νέα συμφωνία” με τους εταίρους και τους πολίτες, καθώς τα εξειδικευμένα μέτρα θα λάβουν σάρκα και οστά στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, ώστε να απαντούν στις πραγματικές συνθήκες και στην ανάγκη των στιγμών.

Η πρόταση για ανάπτυξη 4% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% έχει ήδη παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση εντός και εκτός συνόρων, την ώρα που στο επιτελείο της οδού Πειραιώς έχουν δώσει εδώ και καιρό μία πρώτη γεύση της οπτικής του κόμματος για την πορεία εξόδου από την κρίση και την είσοδο στη μετά-Μνημόνιο εποχή.

“Αυτή η πρόταση φιλοδοξούμε να είναι το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με το οποίο θα εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό. Αυτό που θα εκπλήξει θετικά τους πάντες. Τους εταίρους μας, αλλά πάνω από όλα τους πολίτες. Μια νέα συμφωνία αλήθειας με την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνία”, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τις ημέρες που ξεκινούσε η δημόσια διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Από εδώ και πέρα, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, το modus vivendi θα έχει… κωδικό ΔΕΘ, αλλά και συνεχές αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει τα ανοιχτά ζητήματα της καθημερινότητας και της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να διευρύνει το μέτωπο της κριτικής του κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την επιβάρυνση των εκκαθαριστικών, την εκτίναξη του ΕΝΦΙΑ και την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά να αποτελούν καίριες αποτυπώσεις της γαλάζιας αντεπίθεσης.

Βασικό στοιχείο στην ανάγνωση που κάνουν τα στελέχη της οδού Πειραιώς είναι πως το κυβερνητικό οικοδόμημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε νέες Συμπληγάδες, όσο η πορεία του θα μοιάζει με άσκηση τέλειας ισορροπίας ανάμεσα στα εμφατικά “θέλω” των πιστωτών από τη μία και το συνεχώς αυξανόμενο κλίμα της λαϊκής δυσαρέσκειας από την άλλη.

Το αίτημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου η χώρα να βρει διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης παραμένει πάντα σε θέση πρωταγωνιστική, ενώ παράγοντες του επιτελείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διαμηνύουν σαφέστατα σε δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές συζητήσεις τους πως η παράταξη όχι μόνο είναι έτοιμη (ανά πάσα ώρα και στιγμή) για κάλπες, αλλά αποτελεί και τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τον τόπο.

“Με βάση το πρόγραμμά μας και με τη δύναμη μιας στενής σχέσης συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας με την κοινωνία, τους πολίτες και τις παραγωγικές τάξεις, μπορούμε να βγάλουμε οριστικά την οικονομία από την σημερινή έρημο και την Ελλάδα από την κρίση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές και όρους μιας καλύτερης ζωής για όλους”, είναι το στίγμα της οδού Πειραιώς.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ