Του Γιώργου Λακόπουλου

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" στις 13 Αυγούστου -ήτοι προ δεκαημέρου. Ας το ξαναδιαβάσουμε προσεκτικά.

"Η (εξεταστική) Επιτροπή (ή η Επιτροπή Δεοντολογίας) θα εξετάσει και τη διαπλοκή και άλλες οικονομικές συνέργειες που έχουν ως αφετηρία τη Βουλή; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ερωτήσεις βουλευτών. Διότι πέραν των γραφικών που περιφέρουν βάζα με μέλι σε γραφεία επιχειρηματιών και λαμβάνουν 50ευρα υπάρχουν και οι επαγγελματίες βουλευτές που έχουν εφεύρει τη φάμπρικα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Γνωστά είναι άλλωστε σχετικά "τιμολόγια" για κατάθεση ερωτήσεων που επιθυμούν οι "πελάτες" των πολιτικών. Άλλη μέθοδο αποτελεί η κατάθεση ερωτήσεων κατά επιχειρηματία ή ΜΜΕ από βουλευτή ώστε μετά να τερματιστεί με τον βουλευτή να αποκομίζει κάποιο κέρδος".

Χωρίς να καταφεύγει σε ερμηνευτικούς ακροβατισμούς ο αναγνώστης αυτού του κειμένου, το πρώτο που καταλαβαίνει είναι ότι βουλευτές έχουνε μετατρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε κερδοσκοπική επιχείρηση μαύρου χρήματος. Πιο απλά πουλάνε -"τιμολογημένα" μάλιστα- σε επιχειρηματίες τις ερωτήσεις που καταθέτουν. Όταν δεν τις χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού τους. Ο συντάκτης του κειμένου δεν παραλείπει μάλιστα να σημειώσει ότι αυτά είναι "γνωστά".

Το κρίσιμο στοιχείο σ' αυτό το κείμενο και όσα ανατριχιαστικά περιγράφει είναι ότι ο συντάκτης του είναι... πρώην βουλευτής. Βρισκόταν στα έδρανα του Κοινοβουλίου μόλις την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Συνεπώς δεν μεταφέρει φημολογίες τρίτων. Μιλάει από μέσα. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Α' Αθηνών της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη.

Γράφει με την υπογραφή του σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας και προφανώς έχει την ευθύνη των λόγων του.

Να συνοψίσουμε. Πρώην βουλευτής αναφέρει ότι βουλευτές πληρώνονται για να καταθέσουν ερωτήσεις. Προβάλει ότι αυτά "είναι γνωστά". Αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν του ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. Σαν να μίλησε για τον καιρό.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο εισαγγελέας, δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε ο Ανδρέας Ψυχάρης υπερβάλει και πλήττει το κύρος του Κοινοβουλίου με ασύστατες καταγγελίες. Είτε κύρος του Κοινοβουλίου δεν υπάρχει, αν έχει δίκιο σε όσα αναφέρει.

Δεν πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση; Τα "πιάνουν" κάποιοι βουλευτές πράγματι; Σε ποιον "είναι γνωστά" όλα αυτά; Δεν πρέπει να ενδιαφερθούν και οι αρμόδιοι, ώστε να μην πέφτουν οι σκιές σε όλους τους βουλευτές κάθε φορά που καταθέσουν μια ερώτηση που εφάπτεται επιχειρηματικών δραστηριοτήτων;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από την αυγουστιάτικη αδιαφορία μας. Για ποια τιμή και υπόληψη του πολιτικού κόσμου μπορούμε να μιλάμε όσο αυτά μένουν στον αέρα; Χωρίς να αποσαφηνισθούν όλα λέει ο πρώην βουλευτής, η Βουλή οδεύει προς την κατάσταση που περιέγραφε ο Αμερικανός πολιτικός – όχι ο πρόεδρος: "Κάθε φορά που ζητούν παρουσίες στη Βουλή, οι βουλευτές δεν ξέρουν αν πρέπει να απαντήσουν ΄παρών', ή 'αθώος'...".

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top