Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι το νέο επιχειρηματικό τοπίο: Τι θα αλλάξει ανά κλάδο

Αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας από Σεπτέμβριο αφού πληθαίνουν οι εταιρείες διαφόρων κλάδων στις οποίες οι τράπεζες είναι έτοιμες να κόψουν κάθε γραμμή χρηματοδότησης αν δεν διαθέτουν αξιόπιστο business plan που να εγγυάται έστω τη μελλοντική αποδοτικότητά τους.

Ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα αναμένεται το επόμενο εξάμηνο αφού η ενεργή παρουσία των ξένων στις διοικήσεις των τραπεζών θα πιέσει απαλλαχθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από επιχειρήσεις-ζόμπι, τις οποίες τεχνηέντως κρατούσαν ζωντανές οι απερχόμενες διοικήσεις, είτε λόγω φιλικής μεταχείρισης είτε επειδή δεν μπορούσαν να αναλάβουν τη νομική ευθύνη μιας αναδιάρθρωσης. Ο ανοιχτός πόλεμος για τον έλεγχο των κόκκινων δανείων και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει. Η Πειραιώς έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς επιχειρήσεις (δηλαδή τον μισό παραγωγικό ιστό της οικονομίας) και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρείες, την ακτοπλοΐα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρείες κάτι που δείχνει πώς η αλλαγή φρουράς στις τράπεζες θα φέρει αλυσιδωτές εξελίξεις στο ελληνικό επιχειρείν.

Οι αλλαγές που θα φέρει η τροποποίηση των νόμου Δένδια σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΧΣ θα γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα. Η λογική των ξένων είναι «όποιος δεν μπορεί να κλείνει» για να αφήνει την αγορά σε όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα είναι το σύνθημα, και όποιος μπορεί θα επιβιώνει, χωρίς σωσίβια.

Ηδη δεκάδες επιχειρήσεις μετρούν τους πιστωτές τους και ετοιμάζουν αιτήσεις εν κρυπτώ, ώστε να μην προλάβουν τράπεζες και λοιποί πιστωτές να κάνουν τελεσίδικες κινήσεις ή/και οι εργαζόμενοι να προβούν σε επίσχεση. Όσοι θα προσφύγουν στο 99 θα κερδίσουν χρόνο για να ετοιμάσουν ένα σχέδιο και θα μπλοκάρουν τις διαδικασίες πωλήσεως κόκκινων δανείων. Εκτός από τις πτωχεύσεις, οι τράπεζες αναζητούν και ενδιάμεσες λύσεις, μεταβιβάσεις αντιπροσωπειών και περιουσιακών στοιχείων σε άλλες υγιείς εταιρείες, όπως έγινε με την εταιρία Π&Ρ Δάβαρης, αντιπρόσωπος της Hyundai που πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Βασιλάκη, ή τη Euromedica, που βαρύνεται με υψηλό δανεισμό και αρνητικά ίδια κεφάλαια στην οποία έγινε κεφαλαιοποίηση χρεών και η αλλαγή του μάνατζμεντ.

Ταυτόχρονα, τα απόνερα της «λύσης» που θα δοθεί στο πρόβλημα της Μαρινόπουλος αναμένεται να φέρουν σε οριακή κατάσταση σειρά προμηθευτών του που είχαν να λαμβάνουν από τον υπό διάλυση όμιλο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να κουρευτεί. Προτεραιότητα της όποιας λύσης ή σχεδίου για την επόμενη μέρα της Μαρινόπουλος είναι να κρατηθούν στη ζωή οι προμηθευτές και να αποφευχθεί κύμα πτωχεύσεων που θα έφερνε ένα ντόμινο που θα έπληττε όχι μόνο επιχειρήσεις και εργαζομένους αλλά και τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ταμεία.

Οι κύριοι κλάδοι στους οποίους θα δούμε αλλαγές τον επόμενο χρόνο είναι:

Ιχθυοτροφεία: Οι μετοχές των μεγάλων ιχθυοτροφείων ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ, ΝΗΡΕΑΣ ανήκουν στις τράπεζες και από το φθινόπωρο έρχεται η εποχή να μεταβιαβαστούν. Οι Lazard, PwC και Alvarez ανέλαβαν από τις τράπεζες όλη τη διαδικασία για την πώληση ΔΙΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ,ΝΗΡΕΑ και όλων των θυγατρικών τους. Στους διεθνείς αυτούς συμβούλους έχει ανατεθεί η σύνταξη ενός “οδικού χάρτη” -ενός στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει λειτουργικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των συμμετοχών και κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες στον κλάδο. Στόχος είναι η ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή ενώ οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού. Οι τράπεζες, υπενθυμίζεται έχουν δεχθεί εδώ και καιρό το ενδιαφέρον γνωστών funds που επιθυμούσαν να μετάσχουν στη διαδικασία, όπως των Oaktree, Υork Capital και Rhone Capital . Στα πλεονεκτήματα του κλάδου ο ισχυρός εξαγωγικός χαρακτήρας των εταιρειών, αφού περίπου το 90% της παραγωγής τους κατευθύνεται εκτός Ελλάδας.

Οικοδομικά υλικά: Ένας κλάδος που έχει πληγεί από τη συνεχιζόμενη κρίση στην οικοδομή και έχει ήδη μετρήσει πολλές απώλειες είναι ο κλάδος των οικοδομικών υλικών. Βιομηχανίες παραγωγής χάλυβα καθώς και η μεταποίησή του γνωρίζουν δύσκολες εποχές, ειδικά όσες επιχειρήσεις δε έχουν καταφέρει να κινηθούν δυναμικά σε εξαγωγές. Στη χαλυβουργία , σύμφωνα με πηγές, χτυπούν οι καμπάνες…. για μεγάλες μονάδες κυρίως από τον κλάδο της χαλυβουργίας βρίσκονται στο σημείο μηδέν, έχοντας παύσει και τη λειτουργία τους.

Εμπόριο: Η μικρή λιανική έχει πιεστεί την τελευταία εξαετία της κρίσης και τα θύματα αναμένεται να πληθύνουν το επόμενο διάστημα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πρόβλημα λόγος γίνεται για τι πολυκατάστημα Notos που είχε δανεισμό μεγαλύτερο από το τζίρο του και ζημιές (160 εκ. δάνεια κάτω από 100 εκ. τζίρο και 17 εκ. ζημιές το 2014-άγνωστο τι γίνεται το 2015) και για την εταιρεία υποδημάτων Λεμονής (καταστήματα Καλογήρου) με το δανεισμό στα 80 εκ. δάνεια, και τον τζίρο στα 40 εκ.

Ξενοδοχεία: Ένας κλάδος με εμγάλες ευκαιρίεςμ αφού το 10% των κόκκινων επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων είναι από ξενοδοχειακές μονάδες. Εκτός από το Ledra Mariott έσα στους επόμενους 1-3 μήνες έχουν προσδιοριστεί πλειστηριασμοί και διάφορων ξενοδοχειακών μονάδων σε Ρόδο, Χαλκιδική, Χαλκίδα, Ωρωπό, Θήρα, αλλά και στην Αθήνα (στο κέντρο και στα προάστια), ενώ πολλαπλάσια είναι τα ξενοδοχεία τα οποία οι τράπεζες διαπραγματεύονται με επενδυτές.

Ακτοπλοϊα: Η τράπεζα Πειραιώς ελέγχει μέσω της MIG την ΑΤΙCCA Group (Blue star, Superfast διαθέτει το 40% της Hellenic Seaways και το 25% της ΑΝΕΚ και βλέπει τις συμμετοχές της να αυξάνουν την αξία τους αφού τα καλά οικονομικά αποτελέσματα ανεβάζουν τις αποτιμήσεις, προσελκύουν επενδυτές και αναμένεται να αλλάξουν χέρια στον επόμενο χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ