Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο έλεγχος των κομμάτων από την παρουσία τους στη Βουλή – Ποια πρόσωπα ξεχώρισαν

Ένα δύσκολο όσο και μεγάλο κύκλο έκλεισαν οι εργασίες της Βουλής που μετά από αρκετά χρόνια είναι σε θέση να κάνει μια μικρή ανάπαυλα για τις θερινές διακοπές ολοκληρώνοντας τη πρώτη κοινοβουλευτική Σύνοδο.

Ένας κύκλος ωστόσο που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε να γίνουν πολλά, να ψηφιστούν νόμοι βασισμένοι στο δίκαιο της ανάγκης και να ξεσπάσουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων και ατόμων ξεχωριστά. Το Γολγοθά αυτό μάλιστα χρειάστηκε να ανέβουν βουλευτές, έμπειροι και μη εκπροσωπώντας τα κόμματά σε καλές και κακές στιγμές . Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα στηρίχθηκε σε εκείνους που μπόρεσαν να την εκπροσωπούσαν σε μόνιμες επιτροπές και την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων της Βουλής.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αναγνωρίζουν και ίδιοι στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι η απουσία έμπειρων στελεχών που να μπορούν να υπερασπιστούν τα νομοσχέδια και να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Πρόσωπα που κατά το παρελθόν είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αναβαθμίστηκαν (Βούτσης, Φίλης) είτε έφυγαν από το κόμμα κατά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου (Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης κτλ).

Πλέον το κενό έχουν αναλάβει σε ένα βαθμό να καλύψουν άλλοι όπως ο Μανώλης Φάμελος που ανέλαβε και τα ηνία της εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια. Μετά δε την περιθωριοποίηση του προηγούμενου γραμματέα της ΚΟ, Χρήστου Μαντά, ο ρόλος του κ. Φάμελου φαίνεται πιο αναβαθμισμένος από ποτέ θέτοντας υποψηφιότητα και για υποργοποιήση στον επόμενο ανασχηματισμό.

Πάντως μεταξύ των δύο υπήρξε από την αρχή μια διελκυστίνδα για τη θέση τουγραμματέα της ΚΟ η οποία έλλειψε ανώδυνα μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και τη τοποθέτηση της «ήρεμης δύναμης» που ακούει στο όνομαΑφροδίτη Θεοπεφτάτου. Ενεργότερο ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει για λογαριασμό των 53’ και ο Μάκης Μπαλαούρας που πέραν της προεδρίας του στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ανέλαβε προσφάτως και τη συνέχιση του έργου της Ζωής Κωνσταντοπούλου (!) για το δημόσιο χρέος.

Στους παραπάνω δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που αποτέλεσε με τη παρουσία και τις παρεμβάσεις της τόσο ως αντιπρόεδρος όσο και ως πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας την ευχάριστη έκπληξη της πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες από τα νέα παιδιά που έχει στις τάξεις του, τη γενιά δηλαδή των 30+.
Οι ανακατατάξεις στη ΝΔ

Την ίδια ώρα προβλήματα στη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής ιεραρχίας δεν είχε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτή τη περίοδο αλλά και η ΝΔ που στις αρχές του χρόνου άλλαξε ηγεσία. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αλλάξει κάπως τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αναθέτοντας το ρόλο του γραμματέα στον Κώστα Τσιάρα και τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Νίκο Δένδια.

Ωστόσο στα «μεγάλα» και «δύσκολα» θέματα, όπως η εξεταστική, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τα έμπειρα στελέχη και κυρίως τον Μάκη Βορίδη ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δίνει και τη «γραμμή» του κόμματος.

Αντίθετα ο Άδωνις Γεωργιάδης που κατά το παρελθόν είχε «δώσει τα ρέστα» του στη Βουλή, φέρεται αποστασιοποιηθέντος λόγω και της αναβάθμισής του στην αντιπροεδρία του κόμματος. Ακόμα, φιλότιμες προσπάθειες κάνει η καταρτισμένη αλλά κάπως «άγουρη» ακόμα για τη θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Νίκη Κεραμέως, ενώ «ανεβαίνει» σταδιακά και η παρουσία του Κωνσταντίνου Τζαβάρα.
Οι διακριτοί ρόλοι του ΠΑΣΟΚ

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται το ΠΑΣΟΚ, που έχοντας συγκεκριμένο αριθμό έμπειρων κατά κύριο λόγο βουλευτών, έχει κατανείμει αρμονικά τους ρόλους.

Κινητήρια δύναμη της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος είναι χωρίς αμφιβολία ο Ανδρέας Λοβέρδος που εμφανίζει μια αξιοπρόσεχτη παρουσία σε όλα σχεδόν τα δρώμενα, εντυπωσιάζοντας και αρκετούς στο ίδιο του το κόμμα με τις αντοχές του. Από την Ολομέλεια στις επιτροπές, την εξεταστική, τις ειδικές διαδικασίες, ο βουλευτής της Β’ Αθήνας είναι κυριολεκτικά παντού, εκνευρίζοντας πολλές φορές του συναδέλφους του από τα άλλα κόμματα με τις επίμονες παρατηρήσεις του.

Από κει και πέρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κρατήσει για τον εαυτό του το δικαίωμα να εκπροσωπεί το κόμμα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζήτημα που άπτονται της Δικαιοσύνης.
Οι σταθερές αξίες του ΚΚΕ

Ίσως στη χώρα μας ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα τα επόμενα χρόνια, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι οι όποιες μεταβολές θα αγγίξουν και το ΚΚΕ.

Ο Περισσός, επιμένει να στηρίζεται στις σταθερές αξίες του κόμματος, με τονΘανάση Παφίλη και να είναι κυριολεκτικά το «Α» και το «Ω» στη Βουλή. Θα είναι αυτός που θα πάρει πρώτος το λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και θα δώσει απαντήσεις στις επιθέσεις που θα δεχθεί το κόμμα ή θα σηκώσει τους τόνους όπου και όταν χρειάζεται. Ο κ. Παφίλης έχει το προνόμιο να κινείται με μεγάλη ευκολία στη Βουλή, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, συνομιλεί με βουλευτές των άλλων κομμάτων και γενικά γνωρίζει πράγματα όσο λίγοι στο κόμμα του.

Μαζί με αυτόν, σημαντικός είναι ο ρόλος και της άλλης «παλιοσειράς», του Νίκου Καραθανασόπουλου που σηκώνει στις δικές του πλάτες όλα τα θέματα οικονομίας. Από τις νέες παρουσίες με πολλές προοπτικές είναι αυτή του βουλευτή ΑττικήςΧρήστου Γκιόκα που όμως κάπως χάθηκε στη πορεία.
Το χάος στο Ποτάμι

Μέχρι και την ανεξαρτητοποίηση του Χάρη Θεοχάρη, τα πάντα στο κόμμα του κ. Θεοδωράκη έμοιαζαν να κινούνται γύρω από τον βουλευτή της Β’ Αθηνών. Με θέληση και αρκετή φιλοδοξία, ο κ. Θεοχάρης πήρε πάνω όλες τις μεγάλες συζητήσεις επιχειρώντας να συγκροτήσει ένα πόλο γύρω από το πρόσωπό του. Ωστόσο, στο Ποτάμι βρίσκονται πλέον σε μια κατάσταση όπου όλοι πρέπει να βοηθήσουν, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρα επιτυχημένο το εγχείρημα.

Από τους ενεργούς θα πρέπει να θεωρούνται οι Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Η ιδιαίτερη περίπτωση των ΑΝΕΛ

Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, η παρουσία τους δεν θυμίζει εκείνη του παραδοσιακού μικρού κόμματος που βρίσκεται στη Βουλή με μόλις 9 μέλη.

Λίγο η συμμετοχή στη κυβέρνηση και η υποργοποιήση ενός τμήματος των βουλευτών, λίγο ο γενικότερος τρόπος που πολιτεύεται το κόμμα του κ. Καμμένου, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να έχουν ομοφωνία χωρίς συζήτηση.

Από το 2012 άλλωστε που η παράταξη μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή έχουν περάσει και φύγει πολλά στελέχη, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πλέον λίγοι και καλοί. Τις θέσεις του κόμματος πάντως στη πλειοψηφία τους την εκφράζουν οιΒασίλης Κόκκαλης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο «αδικημένος» του ανασχηματισμού Δημήτρης Καμμένος.
Οι πρωτάρηδες της ΕΚ

Από το μίνι αυτό αφιέρωμα της πρώτης κοινοβουλευτικής Συνόδου της «δεύτερης φοράς αριστερά» δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα πρωτάκια της Ένωσης Κεντρώων.

Πέραν του πληθωρικού Βασίλη Λεβέντη τη «βρώμικη» δουλειά με ποικίλες παρεμβάσεις στην Ολομέλεια κάνει για το κόμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποςΓιώργος Καρράς που μοιάζει σαν έτοιμος από καιρό για τη συγκεκριμένη θέση.

Ακόμα, αισθητή είναι η παρουσία και του Μάριου Γεωργιάδη αν και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι βιάζεται περισσότερο απ’ ότι ίσως θα έπρεπε.
Και οι «μαύροι» της ΧΑ…

Στο κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου τα πράγματα είναι κυριολεκτικά μετρημένα κουκιά, καθώς οι ρόλοι φαίνεται να έχουν μοιραστεί με θρησκευτική ευλάβεια.

Στην Ολομέλεια όπου και όταν το ακροδεξιό σχήμα θέλει να αναπτύξει τις θέσεις του, το λόγο παίρνει ο Χρήστος Παππάς ο οποίος επιχειρεί- με μεγάλη δυσκολία- να πείσει πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι φασιστικό κόμμα αλλά εθνικιστικό.

Όταν φτάσει η στιγμή όμως που το κόμμα θα θελήσει να «παίξει» στα δελτία ειδήσεων και τα site, αναλαμβάνει δράση ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγόςπου με τις …ευγενικές παρατηρήσεις τους προκαλούν χάος στις αίθουσες της Βουλής.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ