Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προσφυγική κρίση: Τι κάνει η ΕΕ για να την αντιμετωπίσει;

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου εισροή προσφύγων. Όσο λοιπόν η Ένωση αναζητά τρόπους για αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, το 74% των πολιτών της λέει, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ότι επιθυμεί περισσότερες δράσεις από αυτήν για την διαχείριση του ζητήματος.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 84%, ενώ στην Κύπρο το 91%.

Το έργο της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται σκληρά για τη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Τον Μάρτιο, υιοθέτησε έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της ΕΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Τον Μάιο, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τηνδημιουργία ειδικών ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εγγράφων για τους μετανάστες, ενώ στις 6 Ιουλίου έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία κοινού καταλόγου με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης. Η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Η εισηγήτρια του ΕΚ Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστές, Γαλλία), δήλωσε ότι “ η μεθοδολογία για τον καθορισμό ή την αναθεώρηση μιας χώρας ως ασφαλούς, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τώρα μέσα στη διαδικασία συμπεριλαμβάνεται και το κομμάτι της διαβούλευσης με τρίτα μέρη, όπως είναι η EASO, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αλλά και ΜΚΟ, που συμμετέχουν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έλεγχο των προϋποθέσεων”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 77 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 77 Τα νέα του Χρήστου που φέρνει γυρίζοντας πίσω από την...