Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υπουργείο Πολιτισμού για Ελληνικό: Κανένα πρόβλημα για την επένδυση

Απαντήσεις για το Ελληνικό έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, διαβεβαιώνοντας ότι η πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί πρόβλημα στην επένδυση.

Το υπουργείο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «σε σειρά καταστροφολογικών δημοσιευμάτων αναφέρεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση δήθεν θέτουν εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό. Αφορμή υπήρξαν έγγραφα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα οποία γνωστοποιούνται προτάσεις αφ’ ενός για την κήρυξη-οριοθέτηση ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης και αφ’ ετέρου για τον χαρακτηρισμό κτηρίων ως νεότερων μνημείων στην περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού».

Όσον αφορά στην πρόταση κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου το υπουργείο τονίζει ότι αναφέρεται «σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι ολόκληρη την επένδυση, όπως ανακριβώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα». Τονίζει, δε, ότι «όπως έχει εξηγηθεί και στην περίπτωση Αφάντου […], η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα», προσθέτοντας ότι «η μόνη υποχρέωση που προκύπτει από την κήρυξη είναι ότι τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή που οριοθετείται, πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου, και να παρακολουθούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία».

Όσον αφορά στο ζήτημα των νεότερων μνημείων, το υπουργείο σημειώνει ότι «ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα». Τονίζει δε ότι θα προηγηθεί ευρύτατος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπογραμμίζεται ότι «η όλη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης».

Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι «σε αντίθεση με όσους καταστροφολογούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά “διώχνει τις επενδύσεις”, πάγια θέση του υπουργείου είναι ότι η θεσμική και φυσική προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν με τη σύγχρονη ζωή και την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας βιωσιμότητα και αειφορία. Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση. Οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...