Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ! Δεν τα καταφέραμε! Μνημόνιο υπογράψαμε κι εμείς…!

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε και υπέγραψε μνημόνιο παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά , προέβη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα iefimerida.gr ο κ. Κατρούγκαλος λέει χαρακτηριστικά: » Είναι αλήθεια ότι δεν τα καταφέραμε. Μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του Ιουλίου».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση και την απάντηση που δίνει ο υπουργός:

Κύριε υπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με βάση τις υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του 13 και 14ου μισθού στο δημόσιο. Αυτές οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τους ανθρώπους που σας ψήφισαν επειδή πίστευαν ότι αυτές οι υποσχέσεις θα υλοποιούνταν;

Να σας θυμίσω ότι μιλάτε για τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ιανουαρίου του 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε ξανά εκλογές. Αυτές οι εξαγγελίες ήταν σωστές. Ακριβώς γιατί ήθελαν να αναστρέψουν την πολιτική λιτότητας και εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού των προηγούμενων μνημονίων.
Προσπαθήσαμε στη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο να πετύχουμε αυτή την αλλαγή πλεύσης. Είναι αλήθεια ότι δεν τα καταφέραμε. Μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του Ιουλίου. Αν και πρόκειται για μνημόνιο πολύ ηπιότερο από τα προηγούμενα. Ακριβώς επειδή αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό, για αυτό απευθυνθήκαμε στο εκλογικό σώμα. Για να μας κρίνει σε όλη μας την πορεία, στην διαπραγμάτευση και ανάλογα με αυτά που υπογράψαμε. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε ξανά την εμπιστοσύνη του.
Αυτό που κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα είναι: Τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που περιέχει το μνημόνιο να τις εξουδετερώνουμε με αντίθετες πολιτικές δικής μας στόχευσης. Παράδειγμα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ναι μεν δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε δυο πολύ κακά πράγματα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ (ψηφισμένη και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΠΟΤΑΜΙ τον Ιούλιο) και την περικοπή των δαπανών κατά 1%. Αλλά αυτά τα κακά νεοφιλελεύθερα μέτρα τα ενσωματώσαμε και τα εξουδετερώσαμε σε μια σφαιρικότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με τις αξίες της Αριστεράς, κοινωνική αλληλεγγύη και ισότητα».

Από εκεί και πέρα ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια συνέντευξη:

• Προανήγγειλε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων για συνταξιούχους του ΙΚΑ από τον Σεπτέμβριο.

• Παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων τον Ιούλιο, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
• Διαβεβαίωσε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς όμως να αποκλείσει ότι αυτό μπορεί να συμβεί την άνοιξη του 2017.
• Προανήγγειλε περιορισμούς στα προνόμια των συνδικαλιστών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός στην κήρυξη μιας απεργίας.
• Επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
• Απέφυγε να ζητήσει συγνώμη από εκείνους που πίστεψαν στις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αλλά έκανε αυτοκριτική λέγοντας: «Δεν τα καταφέραμε. Μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς».
• Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος μέσα στο 2016.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ