Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ψάχνουν 900 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ίσως θα πρόκειται για το σοβαρότερο ” κρας τεστ “για την Κυβέρνηση και την ασκούμενη κοινωνική της πολιτική, ενόψει των εξαγγελιών του Σεπτεμβρίου στηνΔιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθότι αφορά την οικονομική κάλυψη και συντήρηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών ανά τη χώρα που σήμερα διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για πόρους ύψους 900 εκ. ευρώ οι οποίοι θα πρέπει να εξοικονομηθούν έως το τέλος του χρόνου ώστε να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους Δήμους της χώρας το πρόγραμμα για το ‘Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ” από 1/1/2017.

Ο φόβος ωστόσο έχει να κάνει με τις παραινέσεις και τις προτροπές της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και των θεσμών οι οποίοι ζητούν τα χρήματα αυτά να προέλθουν από περικοπές φοροαπαλλαγών(ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κλπ) και από την κατάργηση πλήθους προνοιακών επιδομάτων (τριτέκνων ,πολυτέκνων κλπ) τα οποία κρίνεται ότι δεν αποδίδουν μιας και καταβάλλονται ακόμη και σε οικογένειες ιδιαίτερα ευκατάστατες.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα βρεθούν τα 900 εκ. ευρώ μέσω περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, τις δαπάνες του Δημοσίου και με τη μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα του “Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” αφορά στην ουσία το πολυδιαφημισμένο στο παρελθόν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το οποίο έχουν ζητήσει την καθολική εφαρμογή του και οι πιστωτές μας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη πιλοτικά σε 30 Δήμους έως το τέλος του χρόνου και καταλαμβάνει περίπου 40.000 νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης και ιδιαίτερα χαμηλά περιουσιακά στοιχεία. Οι ωφελούμενοι δικαιούνται παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, όπως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο,300 ευρώ για ζευγάρι συν 100 ευρώ για άλλο ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για ανήλικο μέλος. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώνουν ανά πάσα στιγμή εάν μεταβλήθηκε η οικονομική τους κατάσταση ,ενώ υποχρεούνται να αναλαμβάνουν εργασία που θα τους προσφέρεται από τον ΟΑΕΔ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Βρεττός καλεί σε συνάντηση τον Σεραφετίνογλου… και τα πράγματα θα πάρουν πολύ γρήγορα, πολύ...