Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα 9 αμαρτήματα του Αλέξη…

Το σώου της αδειοδότησης των καναλιών με τους επίδοξους καναλάρχες να περιφέρονται με βαλιτσάκια και κουβέρτες και να περνάνε ώρες στην απομόνωση υπό την επίβλεψη των “γιαλαντζί” φρουρών της επανάστασης, (οι οποίοι βιοπορίζονται με τα δανεικά και τις επιδοτήσεις της καπιταλιστικής Ε.Ε.) αποτελεί την ύστατη έξοδο διαφυγής της κυβέρνησης από το ζοφερό περιβάλλον των αδιεξόδων.

Η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως μια επικοινωνιακή νίκη ενόψει του πρώτου φθινοπωρινού κλίματος που θα αρχίσουν οσονούπω να αποτυπώνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις. Χρειάζεται ένα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό προκειμένου να καλύψει τo μπαράζ αρνητικών εξελίξεων από την οικονομία, τομέας ο οποίος μέχρι τα μέσα του θέρους αποτελούσε το ισχυρό της χαρτί μέσω της προσδοκούμενης ανάκαμψης.

Όπως επί μήνες πριν το τέλος της αξιολόγησης γράφαμε σε αυτήν τη στήλη οι προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάκαμψη ήταν φρούδες και τα δεδομένα συνέκλιναν πως όχι ανάκαμψη του κλίματος δεν θα ακολουθούσε μετά την αξιολόγηση αλλά επιδείνωση…

Μερικές από τις “εκπλήξεις” του θέρους που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση είναι οι εξής:

1) Έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών

Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία του Τειρεσία, τον Ιούλιο εισήχθησαν στο σύστημα 1.719 ακάλυπτες επιταγές, από 1.146 τον προηγούμενο μήνα, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται όμως στα 199,5 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. τον Ιούνιο και 48 εκατ. τον Μάιο.

2) Αδυναμία καταβολής φόρων…

Το ένα τέταρτο των υπόχρεων φορολογούμενων δεν κατέβαλαν ούτε καν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τον περασμένο Ιούλιο. Το σύνηθες είναι οι αδυνατούντες να καταβάλουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος, να “αδυνατούν” σε επόμενες δόσεις περί τα τέλη του έτους. Το Σεπτέμβριο που είναι η δεύτερη δόση προστίθενται και ο ΕΝΦΙΑ ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται λόγω και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

3)Έσοδα Ιουλίου

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.998 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 641 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.011 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 776 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Τον πρώτο μήνα που ξεκίνησε η καταβολή του φόρου εισοδήματος παρουσιάστηκε απόκλιση από το στόχο, ενώ ενδεικτική είναι και η κατά 60 εκατ. απόκλιση των εσόδων του ΦΠΑ μετά την αύξηση των συντελεστών.

4) Ληξιπρόθεσμες οφειλές 1

Αύξηση 1,223 δισ. ευρώ παρουσίασαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 6,807 δισ. ευρώ έναντι 5,584 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Μάιο…

5) Ληξιπρόθεσμες οφειλές 2

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2,7 δισ. ευρώ και αφορούν 1,8 εκατ. πελάτες της. Αν αναλογιστεί κανείς πως η εταιρεία έχει πωλήσεις 5,7 δισ. ευρώ, υποχρεώσεις περί τα 11,5 δισ. ευρώ αντιλαμβάνεται γιατί η αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο είναι κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Η αγορά την αποτιμά σαν εταιρεία που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει…

Συνήθως το ρεύμα και το νερό είναι από τα τελευταία που δεν πληρώνει ένα νοικοκυριό σε σχέση με τις υποχρεώσεις του γιατί αποτελούν βασικά αγαθά της καθημερινής διαβίωσης.

6) Ληξιπρόθεσμες οφειλές 3

Τα συνολικά χρέη προς τα ταμεία ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ γιατί αφορούν πρόσωπα που έκαστο έχει οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή σε ρύθμιση βρίσκονται 147.300 οφειλέτες. Από αυτές τις ρυθμίσεις συνεχίζουν να εξυπηρετούνται μόνο οι 50.250. Εκ των υπόλοιπων, 88.200 έχουν χαθεί και μόλις 8.840 έχουν ολοκληρωθεί…

Η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει αυξήσεις των εισφορών γεγονός που σημαίνει πως και ένας αριθμός από αυτούς που μπορούσαν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές θα προσχωρήσουν σε αυτούς που έχουν κάνει στάση πληρωμών…

7) Ύφεσης συνέχεια

Το ελληνικό ΑΕΠ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, και όχι 0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Στους επιμέρους δείκτες του β’ τριμήνου μείωση 11,4% σημείωσαν, σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές αγαθών και προϊόντων. Για την ακρίβεια οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 26,5%.

Οι εισαγωγές, προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Οι εισαγωγές προϊόντων μειώθηκαν κατά 3,3% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών παρουσίασαν πτώση 22,7%.

Όλα αυτά αποτυπώνουν την εικόνα μιας οικονομίας σε τέλμα, η οποία συνεχίζει να βυθίζεται…

8) Μείωση καταθέσεων…

Παρά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ούτε η ανάσταση της οικονομίας επανέκαμψε μετά το Πάσχα όπως προέβλεπε ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε κλίμα επαναφοράς των καταθέσεων στις τράπεζες παρατηρείται. Αντιθέτως οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Ιουλίου στα 122,6 δισ. ευρώ από 122,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε καταγραφεί εισροή καταθέσεων περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αυτό δείχνει πως η βελτίωση του Ιουνίου ήταν συγκυριακή και δεν σηματοδοτούσε επαναφορά του κλίματος εμπιστοσύνης…

9) Η εικόνα της αγοράς…

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει κάτω από τις 600 μονάδες με τις περισσότερες μετοχές των συστημικών τραπεζών να διαπραγματεύονται κοντά στο 1/3 των τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτά τα επίπεδα τιμών είναι επίπεδα που εμπεριέχουν τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες αλλά και ενός Grexit με καταστροφικές συνέπειες.

Οι παραπάνω εννέα αιμορροούσες πληγές της οικονομίας είναι και τα βασικά προβλήματα που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση με σώου όπως αυτό των τηλεοπτικών αδειών και το άλλο με την παραπομπή του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που μετά τις αντιδράσεις της Κομισιόν φαίνεται πως γυρνά σε μπούμερανγκ.

Το μόνο θετικό στοιχείο που έχει να επιδείξει είναι το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Ένα πλεόνασμα όμως που θυμίζει το γάιδαρο του Χότζα που μετά από 40 μέρες νηστείας έγινε πιο οικονομικός αλλά ψόφησε. Το πλεόνασμα οφείλεται στη στάση πληρωμών του δημοσίου και όχι της αύξησης των εσόδων από την οικονομική ανάπτυξη. Άρα, δεν είναι βιώσιμο…

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων το Φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο και το στοίχημα είναι αν οι συνθήκες της οικονομίας θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.

Του Κώστα Στούπα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ