Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι 3,6 εκατομμύρια Έλληνες που θα κάνουν νέα δήλωση ακινήτων – Ποιος νέος φόρος έρχεται

Προσωρινή θα αποδειχθεί στην πράξη η αναστολή της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια. Από το νέο έτος, περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες γης εκτός σχεδίου, θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των συγκεκριμένων ακινήτων προκειμένου να γίνει ο υπολογισμός του φόρου από το 2017.

Συνολικά, το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν περισσότεροι από 220.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο συμπληρωματικό φόρο ή θα κληθούν να υπαχθούν για πρώτη φορά σε αυτόν. Συνολικά, ο πρόσθετος φόρος θα ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ καθώς η αξία των αγροτεμαχίων για φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνά τα 120 δις. ευρώ με βάση το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξιών που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών για τα αγροτεμάχια (σύστημα ΑΑ-ΓΗΣ)

Τα στοιχεία των αγροτεμαχίων, αν και δηλώνονται εδώ και πολλά χρόνια, ουδέποτε έχουν αξιοποιηθεί φορολογικά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ουδέποτε έχει γίνει διόρθωση λαθών. Με το που προσπάθησε φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να επιβάλλει συμπληρωματικό φόρο, προέκυψαν τερατώδη εκκαθαριστικά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τον φόρο μόνο όμως για φέτος. Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν –υπάρχει σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην Καθημερινή- ότι θα επιχειρηθεί νέα «απογραφή» ακινήτων, επικεντρωμένη αυτή τη φορά στα αγροτεμάχια. Οι ιδιοκτήτες τους, θα κληθούν να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες –π.χ αν είναι οικοδομήσιμα ή όχι, να διορθώσουν την απόσταση από τη θάλασσα κλπ- έτσι ώστε ο υπολογισμός του φόρου να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ορθά στοιχεία. Η «απογραφή» αναμένεται να γίνει από το νέο έτος ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις όσον αφορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου για τη γη.

Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, η ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων, αξίζει 710 δις. ευρώ στα «χαρτιά». Για πρώτη φορά, έγινε και η αποτίμηση των αγροτεμαχίων τα οποία εκτιμήθηκαν σε περίπου 128 δις. ευρώ. Αναλυτικά:
Τα ακίνητα των φυσικών προσώπων (κτίσματα και οικόπεδα εντός αντικειμενικού συστήματος ή τα ακίνητα του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9) αξίζουν 473 δις. ευρώ έναντι 546 δις. ευρώ που ήταν η αξία τους πριν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων, εκτιμήθηκαν σε 100,44 δις. ευρώ (σ.σ από αυτά το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει μόνο 102 εκατ. ευρώ καθώς επιβάλλεται φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα).
Τα ακίνητα των νομικών προσώπων αποτιμώνται σε 108,6 δις. ευρώ ενώ
Τα αγροτεμάχια των νομικών προσώπων σε 28,115 δις. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Η Κατερίνη ανακαλύπτει ότι ο Κωστής την απατάει με τη Στάσα!

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Ο Κωστής πλέον δεν μπορεί να αποχωριστεί την αγκαλιά της Στάσας...