Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα πέντε σημάδια SOS

Μάθετε τα πάντα για την Σκλήρυνση κατά πλάκας

Μπορεί τα αίτια εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας να παραμένουν άγνωστα, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες εικάζουν πως οφείλεται στη μη φυσιολογική λειτουργία του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά συνέπεια το ίδιο το σύστημα να επιτίθεται στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό με συνέπεια να προκαλείται σταδιακή καταστροφή των νεύρων του νωτιαίου μυελού, του εγκεφάλου και των ματιών.
Οι ερευνητές της mayo clinic κατέγραψαν τα συμπτώματα:

Προβλήματα όρασης

Πάνω από το 50% των ασθενών με σκλήρυνση αντιμετωπίζει μια πάθηση που ονομάζεται οπτική νευρίτιδα. Αυτή η φλεγμονή του οπτικού νεύρου συνοδεύεται από αλλοιώσεις όπως η θολούρα, η δυσκολία διάκρισης των χρωμάτων, ο πόνος στα μάτια ή και η τύφλωση. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα προβλήματα όρασης αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης.

Έντονη κατάπτωση

Η σταδιακή καταστροφή των νεύρων οδηγεί στην αδυναμία των άκρων, το μούδιασμα, την απώλεια ισορροπίας και τους μυϊκούς σπασμούς.

Προβλήματα ομιλίας

Έχει βρεθεί ότι ένας στους τρεις ασθενείς παρουσιάζουν δυσκολίες στην άρθρωση του λόγου. Αυτό συμβαίνει ότι υπάρχει βλάβη στα νεύρα που μεταφέρουν τα σήματα ομιλίας από τον εγκέφαλο. Δεν είναι σπάνιο κάποιοι ασθενείς να αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στην κατάποση.

Σύγχυση

Δεν είναι σπάνιο ένας ασθενής να αντιμετωπίζει σύγχυση ή παντελή έλλειψη συγκέντρωσης. Ορισμένοι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.

Ακράτεια

Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται όταν η νόσος έχει ήδη προχωρήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 113 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 113 Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Ο Αντώνης κι...