Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βόμβες Τσίπρα: Θα κάνω δημοψήφισμα για πρόεδρο Δημοκρατίας – Εγώ έδωσα εντολή για plan b στο Βαρουφάκη

Την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, και ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.

«Βασικός άξονας μιας αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» τονίζει.

Αφότου διευκρινίζει ότι δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται, ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει πως «το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση» σημειώνει.

Για το Plan B ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του».

Οταν ρωτήθηκε για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση «Plan B»».

Οπως είπε έγινε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ