Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΑΙΚ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ 1-0

Ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στα πλέι οφ του Europa League νικώντας με 1-0 την ΑΙΚ στο “Απόστολος Νικολαϊδης”. Χρυσός σκόρερ ο Μολέντο στο 79΄.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου μέρους ήταν γεμάτος καλές προθέσεις. Το 3-4-3 του Στραματσόνι του επέτρεψε να έχει το κεφάλι του ήσυχο πίσω (εξαίρεση το απειλητικό στημένο της ΑΙΚ στο 13′) και του έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο άλλο μισό του γηπέδου.

Εκεί οι πράσινοι επιχείρησαν να βγουν από τα πλάγια (κυρίως από δεξιά), είχαν δύο πολύ καλές στιγμές στο πρώτο δεκάλεπτο αλλά στην πορεία του χρόνου οι χώροι σιγά-σιγά έκλεισαν. Ο Λεντέσμα προσπάθησε να παίξει κάθετα και εν μέρει τα κατάφερε (άλλωστε από δική του μπαλιά προήλθε η μεγάλη του Ιμπάρμπο στο 34′), όταν όμως η μπάλα σηκωνόταν από το έδαφος οι πανύψηλοι στόπερ των Σουηδών δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Eλειψε και η ταχύτητα είναι η αλήθεια αλλά αυτό ήταν μάλλον δευτερεύον.

Η πρώτη παρέμβαση του Στραματσόνι στο ματς αφορούσε και τη διάταξη και τα πρόσωπα. Ο Ιταλός θεώρησε ότι ήταν περιττή πολυτέλεια για την ομάδα του να παίζει πλέον με τρεις στόπερ, οπότε απέσυρε τον Κουτρουμπή για να κερδίσει έναν δημιουργικό παίκτη (Βιγιαφάνιες). Η πίεση των πράσινων περιόρισε την ΑΙΚ σε παθητικό ρόλο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα αν και οι Σουηδοί λίγο έλειψε να κάνουν τη ζημιά στο 56′ με το σουτ του Μπλούμπεργκ που έβγαλε ο Στιλ.

Παρά την πίεση όμως ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες. Η καλή τελική πάσα που επί ματαίω έψαχναν οι παίκτες το δεν βγήκε παρά ελάχιστες φορές αλλά ακόμη και τότε η ευκαιρία δεν ήταν μεγάλη. Χρειαζόταν και άλλη επιθετική ενίσχυση και ο Στραματσόνι την έψαξε στο πρόσωπο του Λέτο.

Αφού οι πράσινοι γλίτωσαν το έμφραγμα στη φάση του 75′ (έξοχη απόκρουση του Στιλ σε κεφαλιά του Μαρκάνεν) φρόντισαν να εντείνουν την πίεσή τους με όποιο τρόπο μπορούσαν και στο 79′ δικαιώθηκαν αφού ο Μολέντο (καλύτερος παίκτης τους στο ματς) εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα της ΑΙΚ και έγραψε με κεφαλιά το 1-0 προς γενική ανακούφιση.

Στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι τη λήξη του ματς, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να διαχειριστεί τα κεκτημένα και το κατάφερε χωρίς να καρδιοχτυπήσει. Αυτό το 1-0, υπερπολύτιμο για ρεβάνς, προφυλάχθηκε ως κόρη οφθαλμού.

MVP

Ο Μολέδο και όχι μόνο επειδη σκόραρε. Μακράν ο καλύτερος στόπερ του Παναθηναϊκού, ενέπνευσε εμπιστοσύνη και σιγουριά. Και όταν του δόθηκε η ευκαιρία, δεν λάθεψε με το κεφάλι. Εξαιρετικά χρήσιμος και απίστευτα αποτελεσματικός.
Aδύναμος Κρίκος

Η νίκη δεν μπορεί να κρύψει τις αγωνιστικές αδυναμίες του Παναθηναϊκού, αυτό δα έλειπε. Οι πράσινοι οφείλουν να βελτιώσουν την επιθετική τους λειτουργία αλλά και την αμυντική τους συμπεριφορά στα στημένα που όσο να ‘ναι ένα πρόβλημα το είχε.
Σχόλιο

Ας μην γελιόμαστε, το σκορ προσφέρει μία σχετική σιγουριά για τον Παναθηναϊκό. Δεν θα μπορούσε με δεδομένο ότι πρόκειται για το ξεκίνημα της σεζόν να εξασφαλίσει κάτι θεαματικά καλύτερο η ομάδα του Στραματσόνι. Το 1-0 χαρίζει καλή ψυχολογία και συγκρατημένη αισιοδοξία στους “πράσινους” ενόψει της ρεβάνς.
Οι συνθέσεις

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο, Κουτρουμπής (46′ Βιγιαφάνιες), Μολέντο, Ιβανόφ, Λεντέσμα, Ζέκα, Γουακάσο (70′ Λέτο), Ιμπάρμπο (88′ Λουντ), Μπεργκ.

ΑΪΚ Στοκχόλμης: Κάρλγκρεν, Χάουκσον, Κάρλσον, Γιόχανσον, Κπόζο, Σάντγκρεν, Οφόρι, Ισχιζάκι (65′ Γιασίν), Μπλόμπεργκ, Άβντιτς (87′ Σαλέτρος), Μαρκάνεν.

contra.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ