Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Le Monde: Η Νίκαια ήταν προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια εκτός από αυτό

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τους τελευταίους μήνες η Νίκαια είχε προετοιμαστεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Ωστόσο, ο τρόπος δράσης της επίθεσης της Πέμπτης ξεπέρασε κάθε ενδεχόμενη πρόβλεψη των γαλλικών αρχών.

Τους τελευταίους μήνες, η Νίκαια είχε ετοιμάσει ενεργά για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Η πόλη, που κάθε Φεβρουάριο φιλοξενεί το τρίτο πιο δημοφιλές καρναβάλι στον κόσμο μετά του Ρίο και της Βενετίας, είχε συστήσει μια ειδική ομάδα ασφαλείας που συντονίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα μαι συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου μεταξύ των Alpes-Maritimes και Bernard Cazeneuve, βασικών υπευθύνων της ομάδας, ώστε να προετοιμαστούν πολλά και πολύπλοκα σενάρια αναφορικά με επιθέσεις στην περιοχή καθότι η περιοχή της Νίκαιας και της Κυανής Ακτής προσελκύουν πολλούς επισκέπτες όλον τον χρόνο λόγω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αλλά και καθότι φέτος υπήρχε η διοργάνωση του Euro 2016 στα γήπεδα της χώρας.

Πριν από το Euro, η Νίκαια έπρεπε, όπως όλες οι διοργανώτριες πόλεις, να οργανώσει μια άσκηση προσομοίωσης για την αντιμετώπιση επίθεσης. Η προσομοίωση έγινε στις 8 Μαρτίου, με την παρουσία του GIGN. Όλες οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης ήταν προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης η οποία προέβλεπε μια επίθεση μέσα σε γήπεδο με εκατόμβη θυμάτων. «Όλες οι υποθέσεις εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, ραδιολογικών, βακτηριολογικών και χημικών επιθέσεων» ανέφεραν οι αρχές κατά την ημέρα της άσκηση.

Ιδιαίτερη προσοχή είχε δοθεί στον κίνδυνο από τη θάλασσα. Όλα τα σκάφη που εισέρχονται στον κόλπο έπρεπε να ελέγχονται. Η λεγόμενη «ασφάλεια της θάλασσας» ήταν μεταξύ των συστάσεων που έκανα ο δήμαρχος των Καννών μετά την επίθεση της 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Η μελέτη για το σχέδιο της θαλάσσιας ασφάλειας καταρτίστηκε από Nitzan Nuriel, πρώην ισραηλινός στρατηγός, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα διδάγματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται κατά ξενοδοχείων στη Βομβάη, την Ινδία, αλλά και στο σταθμό της Μαδρίτης.

Ο τρόπος επίθεσης στη Νίκαια ακύρωσε όλα τους τα σενάρια…

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ