Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανθεί το λαθρεμπόριο στο υγραέριο με τις ευλογίες του κράτους

Το βασικό κίνητρο για λαθρεμπορία, όπως σε όλα τα καύσιμα, είναι και στο υγραέριο η διαφορά του ΕΦΚ στις τρεις χρήσεις του και κυρίως του υγραερίου κίνησης, με ΕΦΚ 330 ευρώ/ΜΤ και του υγραερίου βιομηχανικής χρήσης με ΕΦΚ στα 60 ευρώ/ΜΤ. Για κάθε μετρικό τόνο δηλαδή υγραερίου βιομηχανικής χρήσης που πωλείται ως υγραέριο κίνησης, ο λαθρέμπορος καρπώνεται 260 ευρώ. Οι νέες αναπροσαρμογές της φορολογίας στα καύσιμα από τις αρχές του 2017, προσφέρουν στους λαθρέμπορους ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, καθώς ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξάνεται στα 430 ευρώ/ΜΤ, με την ψαλίδα μεταξύ του ΕΦΚ υγραερίου βιομηχανικής κίνησης να διευρύνεται στα 360 ευρώ/ΜΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι πωλήσεις υγραερίου κίνησης από τα πρατήρια Αutogas το 2014 ξεπέρασαν τους 230.000 MT, όμως τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων για την ίδια περίοδο –όπως ανακοινώνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας– ανέρχονται σε 198.000 ΜΤ, ενώ οι πωλήσεις υγραερίου λοιπόν χρήσεων δεν σημειώνουν τη μείωση που αντιστοιχεί στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής το ίδιο διάστημα.

Αυτοί που «συμμετέχουν»

Οπως εξηγούν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, για την εκτέλεση της παράνομης δραστηριότητας απαιτείται η σύμπραξη μεταφορέα ή ακόμη και εταιρείας εμπορίας υγραερίου, πρατηρίου υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης και επαγγελματία με εγκατάσταση υγραερίου, δηλαδή βιομηχανία, βιοτεχνία κ.λπ. Ο μεταφορέας φορτώνει το προϊόν που προορίζεται για πρατήριο Autogas (υγραέριο κίνησης με ΕΦΚ 330 ευρώ/ΜΤ) και για πελάτη επαγγελματικής χρήσης (υγραέριο λοιπόν χρήσεων με ΕΦΚ 60 ευρώ/ΜΤ). Επισκέπτεται τους δύο πελάτες του, αλλά παραδίδει ποσότητες που δεν αντιστοιχούν με τα παραστατικά. Δηλαδή, στο πρατήριο παραδίδει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που αναφέρεται στο παραστατικό, ενώ στον επαγγελματία τη μικρότερη ποσότητα, ώστε τα παραστατικά και το φορτίο να συμφωνούν στο σύνολό τους. Για να συμφωνούν με τα αποθέματα του πρατηρίου καυσίμων σε πιθανό έλεγχο του τελωνείου, ο πρατηριούχος παρεμβαίνει στον μετρητή συνολικής πωληθείσας ποσότητας, ώστε να αποκρύψει την επιπλέον ποσότητα που παρέλαβε και πούλησε. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα είτε από τον πρατηριούχο είτε από το συνεργείο συντήρησης του διανομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές, η απώλεια για το Δημόσιο από την παράνομη πώληση υγραερίου λοιπών χρήσεων από τα πρατήρια Autogas, εξαιτίας του διαφορετικού ΕΦΚ, ανέρχεται σε περίπου 13.000.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, η πρακτική αυτή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με σημαντικότατες αρνητικές συνέπειες στις εταιρείες εμπορίας και τα πρατήρια Αutogas που ακολουθούν τις νόμιμες πρακτικές.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η κατάσταση είναι γνωστή, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε μέσα στον Ιούλιο διάταξη (ΦΕΚ 2100 Β 7/7/2016) σύμφωνα με την οποία απαλλάσσει τα τελωνεία από τον ετήσιο έλεγχο των πρατηρίων διακίνησης υγραερίου κίνησης, ορίζοντας ότι στο εξής θα γίνεται κάθε τρία χρόνια! Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε έπειτα από σχετικό αίτημα των τελωνειακών αρχών, με το επιχείρημα ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Με τη νέα ρύθμιση δηλαδή, οι λαθρέμποροι θα έχουν στη διάθεσή τους τρία ολόκληρα χρόνια να λειτουργούν ανενόχλητοι, αφού δεν προβλέπεται ούτε καν θεσμικά έλεγχος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι ήταν θεσμικά τουλάχιστον κατοχυρωμένοι –αφού στην πράξη σπάνιζαν– σε ετήσια βάση, όταν η αγορά του υγραερίου αριθμούσε κάποιες δεκάδες πρατήρια.

Σήμερα, που η αγορά λόγω της ραγδαίας αύξησης που γνώρισε την τελευταία περίοδο υψηλής διακύμανσης της τιμής της βενζίνης, και που ο ετήσιος έλεγχος καταργείται, αριθμεί περί τα 600 πρατήρια. Το υγραέριο κίνησης προσφέρει εξοικονόμηση κατά μέσον όρο 45% σε σχέση με τη βενζίνη.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 86 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. Επεισόδιο 86 Ο Πέτρος είναι απελπισμένος καθώς η Ειρήνη, από τη στιγμή που έμαθε πως...