Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού

Ολόκληρη η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών»

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

υπάρχει ένας απαράβατος πολιτικός κανόνας. Αλλαγή εκλογικού συστήματος που δυσκολεύει το πρώτο κόμμα και του στερεί το bonus, που να ψηφίζεται δέκα μόλις μήνες μετά τις εκλογές και τρία ολόκληρα χρόνια πριν τη φυσιολογική λήξη της περιόδου σημαίνει παραδοχή και αποδοχή της ήττας από την κυβέρνηση. Και μάλιστα μιας ήττας αμετάκλητης.

Δεν πρόκειται λοιπόν για θεσμική ευαισθησία και συνέπεια της κυβέρνησης. Απλώς η κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά. Και για το σκοπό αυτό, ευτελίζει τους θεσμούς και ευτελίζεται συναλλασσόμενη με όποιον βρει μπροστά της: από τη Χρυσή Αυγή μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές.

Αν υπήρχε ίχνος ευαισθησίας και συνέπειας η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα έπρεπε να είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο, αμέσως μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Ή έστω πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πέρσι τον Ιούλιο η χώρα είχε επιτακτική ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής ενότητας γιατί πήγαινε με ταχύ ρυθμό στα βράχια. Είχε ανάγκη από μια κυβέρνηση που μπορούσε να εγγυηθεί τη σωτηρία της χώρας και μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως την είχαμε προτείνει τότε θα διευκόλυνε το σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής.

Όμως πέρσι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε το εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα, τις πρόωρες εκλογές με το bonus σε ισχύ και κυβερνητική συνεργασία ξανά μόνο με τους ΑΝΕΛ.

Αυτό συνεπώς που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να εκτρέψει τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη, σε μια δήθεν πολιτική μαγκιά: στην εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ευτυχώς με την αναθεώρηση του 2001 προστέθηκε η ρήτρα της αυξημένης πλειοψηφίας των δυο τρίτων για άμεση εφαρμογή οποιασδήποτε αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Η κυβέρνηση μας λέει επιπλέον  με τον δικό της τρόπο  ότι ακόμη και αν δεν πετύχει την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μπορεί πολιτικά να εκβιάσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές, με τις δεύτερες να διεξάγονται με το νέο εκλογικό σύστημα. Δεν μας λέει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ευρύτερο σχήμα με τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Κάθε άλλο.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πει ότι ναι ηττήθηκε, αλλά μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις μέσα από μια πατέντα που ξέρει πολύ καλά: την πατέντα των ετερόκλητων και ιδεολογικά ανενδοίαστων συνεργασιών που έχουν ως μόνο κοινό παρονομαστή τα παιχνίδια εξουσίας.

Βλέπουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, με τρίτο αφανή εταίρο την προνομιούχα αντιμνημονιακή δεξιά που συνεισφέρει ιδίως με την τεχνολογία παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και το βαθύ κράτος. Και ψήφιση του εκλογικού νόμου, αυτή ήταν η επιδίωξή της, με τη βοήθεια οποιουδήποτε προσφέρεται. Η Χρυσή Αυγή είχε δώσει αρχικά την εντύπωση αυτή, η Ένωση Κεντρώων, φυσικά το ΚΚΕ για τους λόγους αρχής που έχει εξηγήσει, και οποιοσδήποτε θα προέκυπτε καθ’οδόν, αλλά φευ δεν προέκυψε. Τώρα η Χρυσή Αυγή αφού άφησε την κυβέρνηση να της επιδαψιλεύει χάρες και τιμές, δηλαδή να την γλύφει λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη η ψήφος και δεν έχει χρώμα, τώρα εμφανίζεται ξανά αντισυστημική και ασκεί δριμεία κριτική στους θεσμούς.

Αυτό που λέει, λοιπόν, πολιτικά η κυβέρνηση είναι ότι με απλή αναλογική δεν αποκλείεται θεωρητικά μια κυβέρνηση συνεργασίας με το δεύτερο κόμμα και διάφορους ετερόκλητους εταίρους. Υποτίθεται μια κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο, αυτό όμως μαθηματικά δεν προκύπτει. Και κυρίως δεν προκύπτει προγραμματικό πλαίσιο αξιόπιστο και εφαρμόσιμο.

Προσέξτε όμως τι άλλο κάνει η κυβέρνηση ταυτοχρόνως. Ανοίγει με την αναθεώρηση του Συντάγματος θέμα άμεσης εκλογής του ΠτΔ και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, κι έτσι κλείνει το μάτι σε συνεργάσιμες συντηρητικές δυνάμεις. Το πρόσημο από κεντροαριστερό με καταπληκτική ευκολία γίνεται κεντροδεξιό ή ό,τι νάναι, αρκεί να μένουν κάποιοι στο παιχνίδι εξουσίας.

Παραλλήλως τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς εξελίσσονται στη δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, το επικοινωνιακό τοπίο, τους οικονομικούς εκβιασμούς και τις συναλλαγές ενώ ρητορικά εντείνονται οι καταγγελίες κατά της διαπλοκής, ως πρόλογος για να γίνονται επαφές και ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση ανοίγει δυο μεγάλα θέματα – τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος – που προϋποθέτουν θεσμικές συναινέσεις, ενώ προκαλεί σκοπίμως συνεχείς εντάσεις γύρω από τους θεσμούς. Όσα άλλωστε αποκαλύφθηκαν για το περσινό plan X, των κυρίων Τσίπρα – Βαρουφάκη και λοιπών, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας φραγμός για όσους δεν δίστασαν πέρσι να συζητήσουν την εμπλοκή του στρατού και την αναστολή συνταγματικών δικαιωμάτων.

Η δημοκρατική παράταξη, εμείς, προσπαθήσαμε να ανακόψουμε πέρσι τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με την πρόταση νόμου για εκλογικό σύστημα μέσα στην τότε τραγική συγκυρία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είχαμε πρόταση και για εκλογικό σύστημα και για κυβερνητικό σχήμα υπό τις τότε έκτακτες συνθήκες.

Αποτρέπουμε τώρα με τη στάση μας τον ίδιο πάντα θεσμικό τυχοδιωκτισμό που εμφανίστηκε να παίζει πέρσι με το plan X και το δημοψήφισμα και τώρα με τον εκλογικό νόμο

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Έχει επείγουσα ανάγκη από στοιχειώδη συναίνεση. Από εθνική ενότητα. Χρειάζεται τη συστράτευση όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων. Την προγραμματική συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην ανάγκη να βρει η χώρα τη θέση της μέσα στους νέους δύσκολους συσχετισμούς. Ιδίως με όσα συμβαίνουν γύρω μας , στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή είναι σταθερά, από το 2012 έως σήμερα, η πρότασή μας για την κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η χώρα δεν προχωρά ούτε με ανευθυνότητες και τακτικισμούς ούτε με ψευδαισθήσεις αυτοδυναμίας .

Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση και προοδευτικό μεσαίο χώρο που εγγυάται τη σταθερή πορεία και την ανάκαμψη.

Γιαυτό καταψηφίζουμε τώρα το νομοσχέδιο αυτό όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού χωρίς ορίζοντα για τη χώρα.

Για τον ίδιο λόγο θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα.

Ξέρουμε ότι θεμελιώδες και επείγον καθήκον μας είναι να συσπειρώσουμε την κοινωνία και να ενώσουμε το έθνος γύρω από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο. Ένα σχέδιο βασισμένο στην αλήθεια που τη λέμε χρόνια τώρα, επί μεγάλα διαστήματα μόνοι μας, με μεγάλο κόστος και τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν και είναι μονόδρομος .

Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που μπορεί να φέρει σε πέρας μόνο η έντιμη και αξιόπιστη συνεργασία των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στην ισότιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Βασικό προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής προφανώς και θα είναι ένας σύγχρονος, δίκαιος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ