Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το «παζλ» των συνεργασιών και ο Μητσοτάκης

Μετά το κάλεσμα που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοκράτες βουλευτές, όπως τους χαρακτήρισε, να μη στηρίξουν τον νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, απευθύνθηκε εκ νέου από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης, τόσο στους πολίτες και στην κοινωνία όσο και προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Η μη συγκέντρωση των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο και η μη ισχύς του από τις επόμενες κιόλας εκλογές, για τη Συγγρού θεωρείται νίκη, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι «φλέρταρε» με τον… μαγικό νόμο. Άλλωστε, μέχρι και ένα 24ωρο πριν από την ψήφιση του εκλογικού νόμου, το Μαξίμου απηύθυνε έκκληση σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να υπερψηφίσουν έστω και την τελευταία στιγμή, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα συντάσσονταν ευθέως με τη ΝΔ.

Μετά τις εκλογές

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο και της στάσης που θα κρατούσαν τα υπόλοιπα κόμματα, είχε προϊδεάσει για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες. Άλλωστε, μπορεί η Συγγρού να έχει δεσμευθεί για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου όταν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση, αλλά στο ενδιάμεσο μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλοι πόλοι. Από τη μία η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να μην ψηφίσουν την απλή αναλογική τούς φέρνει στην πλευρά της ΝΔ, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως είναι απέναντι.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είδε ότι απομακρύνονται κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από την απλή αναλογική, συνάντησε μέσα στην εβδομάδα τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Φώτη Κουβέλη και τους Οικολόγους Πράσινους, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το δικό του μέτωπο προς το Κέντρο.

Η ψήφιση του εκλογικού νόμου ουσιαστικά έδωσε και το στίγμα των συνεργασιών που μπορεί να δημιουργηθούν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε τη στήριξη της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, όπως και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ μαζί με τη ΝΔ στάθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα.

Πρέπει να συνεργαστεί

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως ακόμα και πρώτο κόμμα να είναι η ΝΔ και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα χρειαστεί να συνεργαστεί. Και η ψηφοφορία για την απλή αναλογική και η στάση που θα κρατούσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ήταν πρόκριμα για ενδεχόμενη μετεκλογική συμπόρευση. Εξάλλου, η Συγγρού δεν εγκαταλείπει το σχέδιο της διεύρυνσης και των συνεργασιών, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνο το πρόσωπο που μπορεί να προσελκύσει στελέχη και πολίτες και από άλλους χώρους, όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία, και αυτό θέλει να αξιοποιήσει η ηγετική ομάδα.

Μάλιστα, από τον πρώτο καιρό της εκλογής Μητσοτάκη, ακούστηκαν πολλά ονόματα που θα μπορούσαν να προσχωρήσουν, αλλά «πάγωσε» κάθε κίνηση, για την ώρα τουλάχιστον, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ΝΔ κερδίζει πολίτες απο τον χώρο του Κέντρου.

Βέβαια στο παρασκήνιο γίνονται επαφές, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και η δήλωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητου σήμερα βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος δεν απέκλεισε συνεργασία αν ο Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα. «Γιατί να μην πάω σε μια πιο ανοιχτή ΝΔ;», απάντησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στο ερώτημα αν ο Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα σε δημοκρατικές δυνάμεις, τι θα έκανε.

«Ανοίγει» τη διεύρυνση

Σε κάθε περίπτωση, η Συγγρού θα «ανοίξει» το παιχνίδι της διεύρυνσης, αλλά το πιο σημαντικό σε αυτήν τη φάση ήταν η στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στον εκλογικό νόμο. Άλλωστε, θα ήταν και διαφορετικές οι συνθήκες αν ίσχυε από τις επόμενες κιόλας εκλογές ο νέος νόμος, αφού δεν θα υπήρχε το μπόνους των πενήντα εδρών.

Πάντως, ο επόμενος γύρος τώρα αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία «ανοίγει» ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως επόμενο διάστημα. Και μία από τις προτάσεις που θα προτείνει έχει να κάνει και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απο τη βάση. Ένα θέμα που το προηγούμενο διάστημα είχε φέρει αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού κορυφαία στελέχη συμφωνούν με την εκλογή από τους πολίτες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε διαφορετική άποψη.

Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πρόταση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να εκλέγεται ο πρόεδρος από τους πολίτες μόνο αν δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό στη Βουλή, για να αποσυνδέονται και οι πρόωρες εκλογές από τη μη εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από το Κοινοβούλιο.΄

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...