Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διευκρινίσεις της Πειραιώς για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Ανοίγματα που αγγίζουν τα 678 εκατ. ευρώ συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιό της από δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ η τράπεζα Πειραιώς. Από αυτά τα 432 αφορούν τα ΜΜΕ και τα υπόλοιπα 246 εκατ. ευρώ τακόμματα. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πουλόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, στην εξεταστκή επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το ζήτημα, από το σύνολο αυτών των δανείων,καταγγελμένα είναι τα 240 εκατ. ευρώ που αφορούν στα κόμματα και 202 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, σύμφωνα με το newpost.gr

Ειδικά για τα κόμματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στα δάνεια που «κληρονόμησε» η Πειραιώς από την Αγροτική ύψους 220 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Πουλόπουλος, το 2012 η Πειραιώς απέκτησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής, στο οποίο όμως μπήκαν και τα δάνεια αυτά παρά το γεγονός πως καταγγέλθηκαν ένα μήνα πριν γίνει η σχετική μεταβίβαση. «Τεχνικά στο σύστημα, εμφανίζονταν ως ενήμερα τα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα χρέη της ΝΔ αγγίζουν τα 131,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ 108,1 εκατ. ευρώ. Ο ίδιες δε υπερασπίστηκε το μικρό δανεισμό της ίδιας της Πειραιώς, λέγοντας ότι το 2010 που δόθηκε κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει στη χώρα, το ύψος και το βάθος της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, αποκάλυψε πως έχουν δοθεί 67 εκατ. ευρώ στον Ant1, 36 εκατ. ευρώ στο Πρώτο Θέμα, 32 εκατ. ευρώ στο Πήγασο, 28 εκατ. ευρώ στο Star, 21 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ, 15 εκατ. ευρώ στο Mad και 6,5 εκατ. ευρώ στη Real.

Ειδικά για το Πρώτο Θέμα, που η πλειοψηφία κατήγγειλε πως ουσιαστικά οι μέτοχοι έπαιρναν δάνεια για να εξαγοράσουν την ήδη δική τους επιχείρηση, ο κ. Πουλόπουλος, διευκρίνισε πως ο όμιλος έχει λάβει δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ύψος που δικαιολογεί το μέγεθος της εταιρίας. Όπως είπε, τα δάνεια είναι ενήμερα και υπάρχουν σημαντικές εξασφαλίσεις όπως προσωπικές εγγυήσεις, εκχώρηση εσόδων από πωλήσεις, μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις, ενέχυρο σήματος, μετοχές και προσωπικές εγγυήσεις. «Η εταιρία έχει οριακή κερδοφορία και εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της», είπε.

Ακόμα, μετά από ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, προέκυψε πως η εφημερίδα «Αυγή» έχει λάβει για διαφήμιση 661.000 ευρώ τα τελευταία 11 χρόνια από τα οποία όμως τα 223.000 ευρώ έχουν δοθεί τατελευταία δύο.

Τέλος αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος κάλεσε τη κυβέρνηση να σκεφτεί τι θα γίνει με τα χρέη των καναλιών που θα κλείσουν, εφόσον δεν κατορθώσουν να πάρουν νέα άδεια. «Είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε όταν κλείνει μια επιχείρηση. Προχωράμε στη καταγγελία και τη ρευστοποίηση», απάντησε με κυνικότητα αλλά ειλικρίνεια ο κ. Πουλόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ