Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μετά την αποτυχία με τον εκλογικό, ο Τσίπρας εστιάζει στους πολίτες

Καθημερινότητα των πολιτών και μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες είναι οι δύο τομείς, στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση συνολικά, θα ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, η επικείμενη λήψη υποστηρικτικών μέτρων προς όλους εκείνους που έχασαν το ΕΚΑΣ είναι στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας. Ενώ καθόλου τυχαία, απόψε στις 7.30 το απόγευμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» σε μια εκδήλωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Μετά από τρεις δεκαετίες διεκδίκησης της αδόμητης έκτασης, γνωστής ως«Ασύρματος», η κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε το σύνολο του χώρου στους κατοίκους.

Κινητικότητα όμως και στις θεσμικές αλλαγές: μετά την υπερψήφιση της απλής αναλογικής χθες βράδυ (από λιγότερους από 200 βουλευτές ωστόσο), το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται πυρετωδώς για το επόμενο βήμα: το άνοιγμα των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η, πανηγυρικού χαρακτήρα, εκδήλωση θα γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, στο προαύλιο της Βουλής (την ημέρα απoκατάστασης της Δημοκρατίας και στο κτίριο που κατ’ εξοχήν συμβολίζει το πολίτευμά μας). Εκεί, λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει περί τους 10 άξονες, ανοίγοντας έτσι το διάλογο, και χωρίς …κλειστές προτάσεις εκ μέρους του.

Από χθες, εν τω μεταξύ, το επιτελείο του πρωθυπουργού άρχισε να κάνει τον απολογισμό της τριήμερης αντιπαράθεσης για τον εκλογικό νόμο. Συμπέρασμα πρώτο: η απλή αναλογική αποτελεί νόμο του κράτους. Συμπέρασμα δεύτερο: Δεν θα εφαρμοστεί όμως από τις επόμενες εκλογές (όπως θα επιθυμούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες, φίλιες πολιτικές δυνάμεις), αφού δεν κατέστη εφικτός ο στόχος των200 βουλευτών.

Εκτίμηση, πάντως, του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατορθώσει να συγκεντρώσει 200 βουλευτές (στην περίπτωση, φυσικά, που κερδίσει τις επόμενες κάλπες). Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως τρία τουλάχιστον, κόμματα θα είναι αρκετά για να μπλοκάρουν τη «γαλάζια» επιχείρηση αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Κατά συνέπεια, στις μεθεπόμενες εκλογές θα ισχύσει η απλή αναλογική.

Οι συνεργάτες εξάλλου, του πρωθυπουργού εξήγαγαν κάποια συμπεράσματα και για τους αντιπάλους τους: και πρώτα για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά που, κατά την άποψή τους, φάνηκε εκνευρισμένη. Και η οποία δεν θα μπορέσει να εξηγήσει με πειθώ στους ψηφοφόρους της το «όχι» στην απλή αναλογική, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου –και θα μετρήσει σημαντικές απώλειες εξ αυτού του λόγου.

Ενώ με αφορμή την κόντρα Τσίπρα –Βούτση –Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όποτε η συζήτηση θα έρχεται στο… γήπεδο της διαφθοράς, ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι μονίμως ηττημένος.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ