Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ – Τα βρήκε με Παπανδρέου, Κουβέλη και Οικολόγους Πράσινους

Ενώ ο στόχος των 200 βουλευτών για τον εκλογικό νόμο απομακρύνεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά πολιτικά στηρίγματα στην εκτός Βουλής ευρύτερη κεντροαριστερά για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χθες με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και με τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων.

Και οι τρεις συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό τόσο για στην καθιέρωση της απλής αναλογικής όσο και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι η επόμενη πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι απομακρύνονται, οι χθεσινές συναντήσεις μπορούν να εκληφθούν και σαν πρόβα για την συγκρότηση κεντροαριστερού μετώπου. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο συνέδριο του κόμματος. Ανοικτό είναι και το θέμα της υπουργοποίησης του κ. Κουβέλη. Η προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου αν μη τί άλλο αποσκοπεί στην δημιουργία εσωτερικών αναταράξεων στο ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει πάρει καθαρά θέση απέναντι στην κυβέρνηση, κάτι που όπως λέει το Μαξίμου τους απογοήτευσε, αφού το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση ενάντια στην απλή αναλογική που ήταν η παλαιότερη δική του πρόταση.

Πάντως καίτοι οι δύο πολιτικοί δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή πήραν θέση υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του όπως και υπέρ της διευκόλυνσης των δημοψηφισμάτων. Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του συνέδεσε την απλή αναλογική με το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών. Είπε ότι δεν είναι αντίθετος με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ υπερθεμάτισε στο θέμα των δημοψηφισμάτων υπενθυμίζοντας ότι πρώτος είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος το Νοέμβριο του 2011 αλλά δεν τον άφησαν.

Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του ταυτίστηκε με την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική. «Η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ενώ έδωσε και τις πολιτικές προεκτάσεις: “Η απλή αναλογική διαμορφώνει δυναμική για πολιτικές συνθέσεις…Η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική πολιτική”.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι “πρέπει να οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα τονώνουν τη λαϊκή κυριαρχία, θα διευρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών με τα λαϊκά δημοψηφίσματα στην ασκούμενη πολιτική και θα δημιουργούν στοιχεία κοινωνικού ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής”.

Η συμφωνία των δύο προέδρων πάντως δεν βοηθά τον Αλέξη Τσίπρα να περάσει με 200 ψήφους την απλή αναλογική, αφού δεν διαθέτουν ψήφους στην Βουλή. Αντίθετα ο στόχος των τριών πέμπτων απομακρύνεται, αφού και η Χρυσή Αυγή δήλωσε χθες ότι δεν θα ψηφίσει το νομοθέτημα και θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, η Χρυσή Αυγή δεν θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν έγινε και της ΝΔ. Έτσι αντί να αναζητά τρεις ακόμη βουλευτές, από τους 197, ο αριθμός μειώνεται στους 179. Υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία που αριθμεί 153 βουλευτές, το ΚΚΕ με 15 και οι Νίκος Νικολόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατόπιν τούτων η αντιπολίτευση μιλά για πολιτική ήττα της κυβέρνησης που δεν πέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ισχύσει η αλλαγή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ΝΔ πάλι που θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει μόνιμη αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, έχει ήδη δηλώσει ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο ώστε να μην ισχύσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται την Πέμπτη η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών πριν από την ψήφιση που θα είναι εφ όλης της ύλης.

Πρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ