Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι βαρόνοι «πιέζουν» τον Κυριάκο

Με έναν καλοκαιρινό πολιτικό πονοκέφαλο βρίσκεται αντιμέτωπος αυτή την περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν αέρα στα πανιά της Ν.Δ. και η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, το εσωκομματικό τοπίο και οι σχέσεις του με τους κορυφαίους «γαλάζιους»… φρενάρουν την πορεία του και ανοίγουν θέματα που αποτελούν τροχοπέδη για τον ίδιο και το κόμμα. Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά και δημιουργούν μια δύσκολη εξίσωση, αφού τα πρόσωπα με τα οποία οι επαφές του δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο αποτελούν την αφρόκρεμα της παράταξης και καθένα από αυτά κουβαλά μαζί έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο κομματικό «στρατό». Ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός παζλ που ο Κυριάκος καλείται να λύσει, έχοντας ταυτόχρονα να «οδηγήσει» μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας ούτε ένα μέλος δεν τον στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση, άσχετα αν στη συνέχεια άπαντες συντάχθηκαν στο πλευρό του. «Εχω αποφασίσει ότι από τον Σεπτέμβριο πολλά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν», εξομολογείται στον πολύ στενό κύκλο του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και όσοι τον γνωρίζουν εκτιμούν πως ετοιμάζεται για σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα και ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ

Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα θερμές. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναπτύξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ίσως το πιο σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται προσπάθειες ένθεν κακείθεν να παρουσιαστεί ακριβώς το αντίθετο. Η πρόσφατη συνάντησή τους και το δείπνο μετά των συζύγων τους μπορεί να βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος, ωστόσο οι κατά καιρούς διαρροές από την Παναγή Κυριακού, όπως ότι «ο “μικρός” (σ.σ.: Ο Τσίπρας δηλαδή) κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν οι άλλοι» την περίοδο των πρώτων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεχνιούνται εύκολα ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε ακόμα και από στελέχη της παράταξης που διατηρούν καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

Το τελευταίο διάστημα η υποβόσκουσα διάσταση αναζωπυρώθηκε με αφορμή τις θεσμικές αλλαγές που προετοιμάζει ο πρωθυπουργός και θα αναγγείλει στις 24 Ιουλίου. Κάποιοι στη Συγγρού εκτιμούν ότι ειδικά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι πιθανόν να υπάρξει σχετική πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα που με έμμεσο τρόπο θα εμπλέξει πάλι τον κ. Καραμανλή. Κι αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευτεί ότι δεν θα του ήταν αδιάφορη η ιδέα της εκλογής του, με προϋποθέσεις την άμεση εκλογή από τους πολίτες, αλλά και την αύξηση των Προεδρικών αρμοδιοτήτων. «Ο Τσίπρας για άλλη μία φορά παίζει το παιχνίδι του χρησιμοποιώντας τον Καραμανλή. Το θέμα είναι αν και πώς θα ανταποκριθεί ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος», λένε ήδη συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αρνητικά για την… «αγαστή συνεργασία» την οποία έδειχνε να έχει ο πρώην πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν και την υπόγεια αντιπαράθεση του Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που ξεκίνησε από την -αναιτιολόγητη για πολλούς- αρνητική ψήφο του στη διαδικασία της εκλογής του πέρσι. Μπορεί επιφανειακά οι σχέσεις του αρχηγού της Ν.Δ. με τον κ. Παυλόπουλο να έχουν αποκατασταθεί, αλλά παραμένουν τυπικές, καθώς ο ΠτΔ είναι τακτικός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή και η καχυποψία του Κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό περιλαμβάνει για τους ίδιους λόγους και τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Σαρωτικές συγκρούσεις και αλλαγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πως πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές, «που θα του επιτρέψουν να αφήσει πίσω τα όποια εμπόδια, δημιουργώντας δυναμική βέβαιης και μεγάλης νίκης στις επόμενες εκλογές», λένε συνομιλητές του. Αλλαγές τόσο στον κομματικό μηχανισμό όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Αναζητά άτομα για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας που θα δώσουν έναν αέρα ανανέωσης. Επίσης επιθυμεί φρέσκα πρόσωπα στα μέσα ενημέρωσης, που θα αποσυνδέσουν τη Νέα Δημοκρατία από το κυβερνητικό παρελθόν της. «Δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με οποιονδήποτε», προσθέτουν οι άνθρωποι που κουβεντιάζουν μαζί του, χωρίς να εξαιρούν κανέναν. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι «πριν από τη σύγκρουση υπάρχει πάντα σε προτεραιότητα η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων και η άρση των παρεξηγήσεων με όποιους υπάρχουν». Στην προσπάθειά του αυτή, πάντως, κάποιοι λένε πως δεν βοηθά το γεγονός ότι το στενό επιτελείο του αποτελείται από ανθρώπους που επιθυμούν να πολιτευθούν στις επόμενες εκλογές, κάτι που δεν συνέβαινε με προηγούμενους αρχηγούς. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα χειριστεί προσωπικά ο ίδιος ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες θεαματικές κινήσεις που ετοιμάζει στη «γαλάζια» σκακιέρα.

Τα σχέδια του Σαμαρά για την επόμενη ημέρα

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά και παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του είναι κατηγορηματικοί: «Ο Αντώνης δεν είναι παραιτημένος από την πολιτική. Εχει βλέψεις. Και είναι ζήτημα χρόνου και συγκυριών να τις ξεδιπλώσει». Ο Μεσσήνιος στην προεκλογική εσωκομματική περίοδο φρόντισε μεν να στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Στον πρώτο γύρο αρκετοί από το στενό του περιβάλλον είτε στήριξαν ανοιχτά τον Αδωνι Γεωργιάδη (όπως ο Γιώργος Μουρούτης) ή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης) είτε τήρησαν απόσταση από τους πάντες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Μέσα που έχουν απομείνει να «αποθεώνουν» τον κ. Σαμαρά ταυτόχρονα ασκούν κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα ταυτότητα που επιδιώκει να δώσει στο κόμμα. Να το μετατρέψει, δηλαδή, από έναν κομματικό φορέα που στρεφόταν σαφώς προς τα δεξιά έως και τα ακροδεξιά σε ένα μοντέρνο κόμμα, που θα έχει αναφορές στο λεγόμενο Κέντρο, χωρίς να ξεκόβει από τις ρίζες του.

Ο κ. Μητσοτάκης στην πορεία αυτή επιθυμεί να έχει μαζί του τον κ. Σαμαρά για ευνόητους λόγους. Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας οι υπάρχοντες σχηματισμοί, αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν σαφές προβάδισμα του κόμματος, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα απορροφηθούν από αυτό. Αν όχι τα στελέχη τους, πάντως η πλειονότητα των ψηφοφόρων τους.

Στην περίπτωση, όμως, που ο Αντώνης Σαμαράς κάνει το βήμα για έναν νέο σχηματισμό είτε με τη μορφή κόμματος είτε -αρχικά- με τη μορφή ενός φορέα που θα μοιάζει με κόμμα, έχει αρκετές πιθανότητες να συγκεντρώσει αυτό το κομμάτι των καθαρόαιμων δεξιών ψηφοφόρων. Αλλωστε, οι ίδιες θετικές για τη Ν.Δ. δημοσκοπήσεις σε επιμέρους ερωτήματα δείχνουν ότι: α) στο ερώτημα για την αποτελεσματικότητα της παρούσας ή της προηγούμενης κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς έχει ένα μικρό έστω προβάδισμα από τον κ. Τσίπρα και β) υπάρχει ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάνει το 10%, «ορφανών» ψηφοφόρων που κινούνται στον δεξιό χώρο. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, βλέποντας ότι τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» που προσπάθησε να καλλιεργήσει μετά την ήττα του τον Ιανουάριο του 2015 δεν βγαίνουν, επενδύει πλέον στο σενάριο της ακυβερνησίας. Δηλαδή, σε συνθήκες ανωμαλίας στον τόπο, με κινητοποιήσεις από τον κόσμο που δεν αντέχει τα σκληρά μέτρα, εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η οποία θα στηριχθεί από την παρούσα Βουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη που διατηρούν καλές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, μιλούν για εξελίξεις το φθινόπωρο. «Θα υπάρξει ακυβερνησία, που θα οδηγήσει στην ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας. Σε μια τέτοια κυβέρνηση ο Αντώνης δεν είναι απίθανο να επιστρέψει στην πρωθυπουργία», λένε -χαμηλόφωνα προς το παρόν- πολιτικοί φίλοι του Μεσσήνιου. Ομως, και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση και για αυτό διατηρεί το γραφείο του ανοιχτό, κάνει επαφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνομιλεί με δημοσιογράφους και, γενικά, δεν θυμίζει σε τίποτα τον Κώστα Καραμανλή μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

H Ντόρα στρατηγός και… στρατιώτης

Ενα ζήτημα που συζητείται παρασκηνιακά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία είναι ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Η πρώην υπουργός αποτελεί ίσως το πιο μαχητικό από τα κορυφαία στελέχη. Βγαίνει μπροστά στις σκληρές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αδελφό της, κάνει πολύ επιτυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ έχει ρόλο στις διεθνείς επαφές του, καθώς έχει έναν μεγάλο κύκλο γνωριμιών με κορυφαίους παράγοντες της πολιτικής σκηνής εκτός συνόρων. Η πληθωρικότητά της αυτή αποτελεί κατά κοινή ομολογία μεγάλο όπλο για το κόμμα, καθώς εκτός των άλλων είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο (λόγω της γενικότερης πολιτικής πορείας και ρητορικής της) για να βγει μπροστά στο εγχείρημα του ανοίγματος της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι εισηγήσεις κομματικών παραγόντων της Συγγρού, για την ανάγκη να περνά ενίοτε σε δεύτερο πλάνο, ώστε να μην δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί. Η ίδια βέβαια, γνωρίζει τις διαστάσεις της παραμέτρου αυτής από πρώτο χέρι και με κάθε τρόπο προσπαθεί να συνδυάζει την έντονη δράση της με τις ανάγκες της αντιπολιτευτικής και εσωκομματικής τακτικής του Κυριάκου, με τον οποίο οι σχέσεις της είναι άριστες.

«Πονοκέφαλος» ο Μεϊμαράκης

Ενας από τους «πονοκεφάλους» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι παρεμβάσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που έχουν γίνει πλέον πιο συχνές. Η απρόσμενη για αυτόν ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές τον οδήγησε κατ’ αρχάς σε μια σιωπή πολλών μηνών, σήμερα όμως η τακτική του έχει αλλάξει και ο «Βαγγέλας» επιθυμεί να δείχνει ότι αποτελεί τη φωνή των «καραμανλικών». Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, τον στήριξε στην εσωκομματική διαμάχη, όπως και ένα μεγάλο μπλοκ στελεχών που συνομιλούν μαζί του. Ορισμένοι από αυτούς δεν βλέπουν αρνητικά την ιδέα να προχωρήσει σε έναν νέο σχηματισμό που θα έχει «καραμανλικό» προσανατολισμό. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος αποτελεί ιστορικό στέλεχος του κόμματος, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν συμμερίζεται αυτές τις προτροπές. Ωστόσο, η επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. αναφέρουν πως «εκείνος προσπάθησε να δει και να μιλήσει με τον Βαγγέλη, αλλά δεν πήρε απάντηση». Οσοι τον ξέρουν καλά λένε πως θα συνεχίσει το «αντάρτικο», εκτός κι αν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τον πρόεδρο του κόμματος. «Γέφυρες» προσπάθησε να στήσει το προηγούμενο διάστημα και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά δεν κατάφερε να φέρει κοντά τους δύο άνδρες.

Με το βλέμμα στην Αθήνα ο Αβραμόπουλος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος περνά πλέον περισσότερο χρόνο στις Βρυξέλλες, αλλά δεν παραλείπει να έχει το βλέμμα του στραμμένο στην Αθήνα και στα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι σχέσεις του με τον Κυριάκο είναι μάλλον τυπικές, ενώ κάποιοι λένε πως οι όποιες φιλοδοξίες είχε στο παρελθόν σε σχέση με την παράταξη δεν έχουν τελειώσει. Το στρατηγικό του μειονέκτημα είναι η ανυπαρξία μηχανισμού μέσα στο κόμμα, αλλά το πλεονέκτημά του είναι το ευρωπαϊκό προφίλ που έχει φτιάξει ως επίτροπος και τα σημαντικά ερείσματά του στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο πρόσκομμα στην πορεία του κ. Μητσοτάκη, καθώς ούτε ο ίδιος το επιθυμεί. 

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 Η Γεωργία είναι πυρ και μανία με τον Στρατή...