Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παρουσιάστηκε το νέο πολιτικό κόμμα «Δημοκρατική Ευθύνη» με Αλ.Παπαδόπουλο, Χ.Θεοχάρη και νέους ανθρώπους

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης” το νέο πολιτικό κόμμα “Δημοκρατική Ευθύνη” από τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο, το βουλευτή Χάρη Θεοχάρη και 5 νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το στίγμα που έδωσαν πρόκειται για ένα κεντρώο κόμμα που δίνει έμφαση στην εμπλοκή νέων αναθρώπων στην πολιτική κι όχι στην ανακύκλωση του παλιού ενώ είναι το μοναδικό νέο κόμμα που ξεκινά παρουσιάζοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Να αλλάξουμε τη χώρα για χάρη της επόμενης γενιάς», ήταν το κεντρικό μήνυμα στην παρουσίαση του νέου κόμματος από το Χάρη Θεοχάρη και τους άλλους ομυλητές.

Στην παρουσίαση του κόμματος το οποίο απαριθμεί, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, 2000 μέλη και 51 επώνυμες προσωπικότητες να το στηρίζουν, τονίστηκε πως η κίνηση δεν είναι αρχηγοκεντρική (ο κ. Θεοχάρης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι ο επικεφαλής της) και αποτελεί πρωτοβουλία πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις. Να σημειωθεί πως για την ώρα έχει οριστεί προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση πανελλήνιας συνδιάσκεψης το φθινόπωρο ώστε να οριστεί η οργάνωση του σχήματος.

Στην παρουσίαση, αναλύθηκαν οι τομείς των μεταρρυθμίσεων των οποίων η Δημοκρατική Ευθύνη όρισε ως κομβικούς με έμφαση στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, την υγεία αλλά και τη διάκριση των εξουσιών και την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στον τομέα της φορολογίας, το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης περιλαμβάνει σταθερό και ενιαίο συντελεστή 20% (για εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και ΦΠΑ) και μειωμένο συντελεστή 15% για επιχειρήσεις που επιστρέφουν την έδρα τους στη χώρα. Το μοτίβο που επανερχόταν στις ομιλίες των εκπροσώπων του κόμματος ήταν να σταματήσει η αιμορραγία ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα.

“Η δική μας γενιά και η επόμενη καλούνται να πληρώσουν την κρίση”, είπε ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας, εκ των ομιλητών στη συνέντευξη τύπου. “Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε άλλο αδρανείς”, πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως το κόμμα “δεν θα αντιμετωπιστεί σαν ιδιοκτησία”. Ξεκαθαρίστηκε πως το κόμμα θα επιλέξει άλλον πρόεδρο και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ο κ. Θεοχάρης περιέγραψε το νέο κόμμα ως έναν σχηματισμό «χωρίς υποχρεώσεις στα συμφέροντα, χωρίς φόβο για ρήξεις, οικογενειοκρατίες, ιδεοληψίες, χωρίς το ψέμα στον πυρήνα του” και ανακοινώνοντας πως η ιδρυτική συνδιάσκεψη θα συμβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η εποχή των σωτήρων τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε επί προσωπικού λέγοντας πως «δεν ήταν η ευκολότερη επιλογή να ξεκινήσουμε κάτι από το μηδέν. Υπήρχαν άλλες ευκολότερες προσωπικές στρατηγικές».

Παίρνοντας το λόγο στην κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος, ο έμπειρος πολιτικός και πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, εκ των ιδρυτικών υποστηρικτών της Δημοκρατικής Ευθύνης, είπε, απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος “γιατί ένα ακόμα νέο κόμμα” πως «το πρόβλημα δεν είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα αλλά να μην ανακυκλωθούν παλιά που παρουσιάζονται ως καινούργια».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη ένα όχημα ιδεών από νέους ανθρώπους” μιλώντας για ιστορικές ευθύνες των πολιτικών που διοίκησαν την δεκαετία 2000-2010 λέγοντας με νόημα πως “αυτές θα καταλογιστούν κιόλας»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση η «Δημοκρατική Ευθύνη» δεν συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα της κεντροαριστεράς, αλλά η θέση του φορέα θα καθοριστεί μετά από τη Συνδιάσκεψη του κόμματος, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση για την απλή αναλογική, ο ανεξάρτητος βουλευτής τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απλή αναλογική σε μια περίοδο κρίσης. Η εφαρμογή απλής αναλογικής απαιτεί και άλλες συνταγματικές αλλαγές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ