Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα νέο οικονομικό ή ένα νέο κοινωνικό μοντέλο;

Της Ρεβέκκας Πιτσίκα 


Αξιολογώντας κανείς τις κινήσεις της κυβέρνησης εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται στην ανακατανομή του πλούτου, αλλά ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, που καταργεί τη μεσαία τάξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη, μέσω της μείωσης της καταναλωτικής της δύναμης, από την επιβολή δυσβάσταχτων φόρων. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα ένα αξιοπρεπές εισόδημα τιμωρείται και η ιδιοκτησία μπαίνει στο στόχαστρο. Ενώ ό,τι απέμεινε από τη μεσαία τάξη έρχεται να το διαλύσει εντελώς το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, το οποίο “κλείνει” το μάτι στην παραοικονομία, όχι γιατί οι πολίτες δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν από το φετινό καλοκαίρι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πολύ βαρύς.
Οι διακηρύξεις του πρόσφατου παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ περί ανακατανομή πλούτου -θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες-, ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, άρση της καταστολής της οικονομίας και επανεκκίνησή της, ανήκουν στο παρελθόν. Ποιος δεν θυμάται, το “νέο μοντέλο ανάπτυξης” που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ;
Ένα οικονομικό μοντέλο με επίκεντρο την ανάπτυξη και με εστίαση στις μικρομεσαίες, στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, στον αγροτικό χώρο, στις επενδύσεις και, φυσικά, στον τουρισμό. Τι υλοποιήθηκε από όλα αυτά; Τίποτα. Οι μικρομεσαίες- και πλέον όχι μόνο αυτές, λαμβάνοντας υπόψιν τα τρανταχτά παραδείγματα των δύο τελευταίων μηνών- κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι startups μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ο αγροτικός τομέας έχει αφεθεί στην τύχη του και ο τουρισμός βάλλεται με την αύξηση του ΦΠΑ.
Η εικόνα που παρουσιάζει, σήμερα, η χώρα; Πλήρης φτωχοποίηση για εκατομμύρια Έλληνες, ανεργία 25% και μία ανάπτυξη που είναι μόνο στα χαρτιά.
Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης φαίνεται ότι ήταν ο αρχικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Μήπως η κυβέρνηση ενισχύοντας συγκεκριμένους κλάδους έχει σαν στόχο την δημιουργία χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας; Δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης για χαμηλόμισθους και εργάτες με αμοιβές της τάξης των 400 ευρώ, που θα μπορούν να αγοράζουν τα βασικά αγαθά, ψωμί, γάλα κλπ, στοχεύει στο να “ισοφαρίσει” με περισσότερους τις καταναλωτικές απώλειες από τους “λιγότερους” της μεσαίας τάξης.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία στήριξη, όλο αυτό το διάστημα, τόσο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες -που έκλεισαν την επιχείρησή τους-, όσο και για τα στελέχη άνω των 45 ετών, που έμειναν χωρίς δουλειά από την αρχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Η ανεργία για τα άτομα άνω των 45 ετών, άρχισε να γίνεται τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία 5 χρόνια. Και αυτό γιατί η κατάσταση άρχισε να παγιώνεται. Τα έμπειρα στελέχη να μένουν εκτός αγοράς εργασίας για 3 και 4 χρόνια. Ολο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική στήριξη ή κάποια δράση για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς, το βάρος μέχρι τώρα έχει πέσει μόνο στους νέους και τα προγράμματα έχουν δομηθεί κυρίως πάνω σε αυτούς. Η σχεδόν παντελής απουσία κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής από την πλευρά της πολιτείας θέτει αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο, και καταργώντας στην ουσία τη μεσαία τάξη.
Έτσι η κυβέρνηση, στο τέλος της ημέρας θα βγει να πει, ότι δημιούργησε θέσεις εργασίας με 400 ευρώ για ανέργους που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και χτύπησε τους πλούσιους.
Η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα έχει ταξικό πρόσημο. Θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι ψήφισαν Ναι, το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτό είναι κάτι που το έχουν δηλώσει στελέχη του.
Τι άλλο χρειάζεται για να πετύχει το στόχο της η σημερινή κυβέρνηση και να διατηρηθεί στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια; Πολίτες αμόρφωτους, ανεκπαίδευτους, με ελάχιστη κριτική σκέψη. Πώς θα πετύχει αυτό; Mε αποδυνάμωση της παιδείας, με τις νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Φίλης. Και με έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, φυσικά. Οπότε για να περάσει “αναίμακτα” τα θέματα που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε δομικές αλλαγές την κοινωνία μας -και που την ουσία τους ακόμα δεν την έχουμε αντιληφθεί– ανοίγει θέματα όπως η “αλλαγή εκλογικού νόμου”, που προφανώς δεν μπορεί να περάσει από την παρούσα Βουλή, που απασχολούν όμως τα μέσα ενημέρωσης και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Ποιος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική; 

* Η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι Πρόεδρος και CEO της PfB Group σε Ελλάδα και Κύπρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Βρεττός καλεί σε συνάντηση τον Σεραφετίνογλου… και τα πράγματα θα πάρουν πολύ γρήγορα, πολύ...