Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χ.Θεοχάρης: Διγλωσσία στο Ποτάμι

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και συνιδρυτής του νέου κόμματος «Δημοκρατική Ευθύνη» μίλησε στη ThessNews για τη νέα πολιτική πρόταση, τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, το ενδεχόμενο εκλογών ενώ απαντά στην κριτική που δέχεται από το Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ

Δημοκρατική Ευθύνη γιατί; Τι το διαφορετικό κομίζει στον πολιτικό λόγο ;

Η Δημοκρατική Ευθύνη δημιουργήθηκε από ανθρώπους που είχαμε παρόμοιες αγωνίες και δεν καλυπτόμασταν από τις υπάρχουσες προτάσεις. Πρώτα απ’ όλα στο επίπεδο της δομής των κομμάτων, διότι είναι αρχηγοκεντρικά. Εμείς από το προτεινόμενο καταστατικό λέμε ότι χρειαζόμαστε παραπάνω από ένα πόλο εξουσίας και μέσα στο κόμμα και θεσμικά. Έχουμε το θεσμό του προέδρου και του γραμματέα που διαχωρίζουν το κόμμα με την πολιτική πρόταση.

Δεύτερον, από τη δομή των κομμάτων σε σχέση με την χρήση του δημοσίου ως ένα λάφυρο. Εμείς καλούμε τον κόσμο να έρθει να μας βοηθήσει χωρίς να θέλουμε να υποσχεθούμε ότι μετά θα του δώσουμε θέσεις για να «ξεπληρώσουμε» την βοήθειά του στην προεκλογική εκστρατεία.

Δηλαδή ο «αφισοκολλητής» της Δημοκρατικής Ευθύνης δεν θα διοριστεί. Αυτό καταλαβαίνω.

Ακριβώς αυτό!

Στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά θέλετε να συμμετέχετε;

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Προάγουμε ένα νέο διαφορετικό κόμμα. Αυτό που βλέπουμε ως τώρα είναι μια προσπάθεια συγκόλλησης μηχανισμών, να διατηρηθούν οι καρέκλες, να παραμείνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο δουλειάς και σκέψης.

Εμείς θέλουμε αυτά να τα ανατρέψουμε. Έχουμε ανοικτή πρόσκληση προς μεμονωμένα πρόσωπα του χώρου που μπορούν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια. Όσοι πιστεύουμε στο ίδιο πολιτικό πρόταγμα πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε στο να υλοποιηθεί.


Πόσο καιρό αισθανόσασταν ξένο σώμα στο Ποτάμι; Πολύ πριν το συνέδριο;

Είχα εκφράσει αρκετές φορές διαφωνίες. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Δώσαμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Πιστέψαμε πως μπορούσαμε να πάρουμε την ενέργεια του κόσμου που ήρθε να βοηθήσει και να τη μετατρέψουμε σε ένα πολιτικό πρόταγμα. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
Για αυτό πήραμε το μάθημα στην Δημοκρατική Ευθύνη και από την πρώτη μέρα δώσαμε στη δημοσιότητα ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα με φιλοσοφία και με λογική. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Λέμε ότι για πρώτη φορά η πολιτική είναι πρώτη. Αυτοί που θέλουν να την απαξιώσουν κάνουν λάθος, το πολιτικό προσωπικό έχει γεράσει, η πολιτική έχει θέση και τα πρόσωπα είναι μόνο φορείς εμπιστοσύνης ότι αυτά που λέμε, αυτά θα κάνουμε.

Ήταν λάθος που δεν θέσατε υποψηφιότητα απέναντι από τον Στ. Θεοδωράκη;

Ήταν μια συνειδητή απόφαση να μην ωθήσω τις συγκρούσεις να φτάσουν στα άκρα. Δεν το μετανιώνω. Προτίμησα να φύγω ήσυχα για να ακολουθήσω έναν έντιμο δρόμο δίνοντας την δική μου οπτική προς την κρίση του ελληνικού λαού.

Σε αυτό το «έντιμο» σας κριτικάρουν από το Ποτάμι και σας ζητούν να παραδώσετε την έδρα σας. Γιατί δεν το κάνατε; Δεν θα έδειχνε ένα νέο ήθος;

Στη λίστα δεν άλλαξε σειρά, δεν μου έγινε κάποια χάρη. Ήμουν στην ίδια σειρά που εκλέχθηκα με σταυρό. Δεύτερον, η καλύτερη απάντηση είναι ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης και σε δηλώσεις που έκανε τον Γενάρη του 2015, είχε πει ότι η έδρα ανήκει στον βουλευτή, είναι σταλινική και φασιστική νοοτροπία, μόνο σε τέτοιου είδους καθεστώτα η έδρα ανήκει στα κόμματα και δεν είναι δυνατόν ο Σαμαράς, ο Θεοδωράκης ή ο Τσίπρας να ζητάν τις έδρες από τους βουλευτές του. Αυτό είχε πει τότε.

Και το άλλαξε τώρα;

Αυτού του είδους η διγλωσσία είναι που κατήγγειλα. Ανάλογα με το πως συμφέρει δεν μπορούμε να αλλάζουμε απόψεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ