Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Φακελώνονται» εδώ και τώρα όλες οι συναλλαγές μας – Πώς πότε και γιατί

Το «τυρί» έχει να κάνει με τη διατήρηση του αφορολογήτου που προσφέρει η κλίμακα, την δυνατότητα συμμετοχής σε κληρώσεις για δώρα, αυτοκίνητα και σπίτια και ενδεχομένως μια πρόσθετη έκπτωση φόρου. Υπάρχει βέβαια και η… φάκα.
Ο μηχανισμός που στήνει το υπουργείο Οικονομικών για την τόνωση των συναλλαγών με το πλαστικό χρήμα αλλά και την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, θα έχει ως αποτέλεσμα, σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών να καταγράφονται στα ηλεκτρονικά αρχεία του Taxis.
Πώς θα γίνουν αυτά στην πράξη;

Για να μπορέσει να συσχετίσει το υπουργείο Οικονομικών τις συναλλαγές που θα πληρώνουμε με κάρτα με τον ΑΦΜ μας (και κατά συνέπεια με το εισόδημά μας), θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό όλων των καρτών που χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας. Πώς θα το μάθει αυτός; Προφανώς θα μας καλέσει να δώσουμε εμείς τη σχετική πληροφορία δηλώνοντας τους αριθμούς της κάρτας ή των καρτών που χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές. Και μόνο αυτή η διαδικασία, θα είναι μια μεγάλη… περιπέτεια για τους φορολογούμενους οι οποίοι συνήθως έχουν περισσότερες από μια χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στο πορτοφόλι μας.

Αν υιοθετηθεί η λύση της δήλωσης, τότε θα ακολουθηθεί ο δρόμος που ίσχυσε με τους ακατάσχετους λογαριασμούς. Δηλαδή, με τους κωδικούς του Taxisnet, θα πρέπει να αναγράψουμε σε ειδική φόρμα τις κάρτες που χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας. Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα: τι θα γίνει με τους κοινούς τραπεζικούς λογαρισμούς, τι θα γίνει με τις συναλλαγές των ζευγαριών (πιθανότατα θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα οπότε και οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα κατανέμονται ανάλογα), τι θα γίνει με τις συναλλαγές των ηλικιωμένων (σ.σ θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση) ή των κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές (σ.σ επίσης θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι περιοχών με λιγότερους από 3100 κατοίκους).

Σε κάθε περίπτωση με το που θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο:

1. Το Taxis θα γνωρίζει για πρώτη φορά ποιες κάρτες έχουμε στο πορτοφόλι μας αλλά και ποιοι είναι οι αριθμοί των τραπεζικών μας λογαριασμών.

2. Θα γνωρίζει πότε κάνουμε τις αγορές μας, ποια είναι η αξία τους και ποια καταστήματα επισκεπτόμαστε. Η πληροφορία για το τι αγοράζουμε, ευτυχώς δεν θα δίδεται στις φορολογικές αρχές

3. Θα γνωρίζει τι ποσοστό του εισοδήματός μας ξοδεύουμε και που. Έτσι, τα μικρά ποσοστά που θα μας ζητήσει σε πρώτη φάση (αναλογία ηλεκτρονικών πληρωμών με εισόδημα), σταδιακά θα μεγαλώσουν (ήδη το πρώτο βήμα θα γίνει από το 2017)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ