Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήμαρχοι, ΟΤΑ, δικαιοσύνη και αστυνομία στον “πυρήνα” της διαφθοράς

Ο κύκλος της διαφθοράς βρίσκεται στον πυρήνα του κράτους, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που κάνει στην πρώτη έκθεσή της η γραμματεία κατά της διαφθοράς. Η έκθεση ουσιαστικά φωτογραφίζει το “σάπιο” σύστημα διοίκησης και κυρίως σε νευραλγικούς τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από το 2014 έως και σήμερα, οι περισσότερες καταγγελίες έχουν γίνει σε βάρος

– στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημάρχων και υπαλλήλων των ΟΤΑ ακολουθεί

– Η δικαιοσύνη ο χώρος της Δικαιοσύνης και μετά
– Τα υπουργεία.
Σε αυτά, αδιαμφισβήτητη είναι από το 2006 έως σήμερα η κυριαρχία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους υπαλλήλους του οποίου καταγράφονται οι περισσότερες αξιόποινες πράξεις, σε σύνολο 55% έναντι των άλλων υπουργείων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει το υπουργείο Εσωτερικών. Για τους αστυνομικούς πάντως, τα στατιστικά μεγέθη καταγράφουν μία… ροπή στην παράβαση καθήκοντος και δευτερευόντως στην απάτη, ενώ και συνολικά τα αδικήματα με τη συχνότερη εμφάνιση είναι της “παράβασης καθήκοντος, δωροδοκίας και εκβίασης” .

Χωροταξία της διαφθοράς
Οι περισσότερες και οι σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας πάντως έχουν έδρα την Αθήνα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την έκθεση στην πρωτεύουσα, τα κρούσματα διαφθοράς… περισσεύουν με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις να ακολουθούν, με κορυφαία στη λίστα τα οικονομικά εγκλήματα.

– Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποινικών διώξεων για αδικήματα διαφθοράς, τη διετία 2014-2015 παρατηρείται στην Αθήνα όπου, η μία μετά την άλλη, φτάνουν στη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις διασπάθισης και καταλήστευσης δημοσίου χρήματος.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και η Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών προχωρούν, τα δύο τελευταία χρόνια σε μπαράζ διώξεων για οικονομικά αδικήματα, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, απάτη κλπ. Οι υπόλοιπες Εισαγγελίες της χώρας ακολουθούν … σε απόσταση αποτυπώνοντας τους χαμηλότερους δείκτες κρουσμάτων διαφθοράς που υπάρχουν στις άλλες πόλεις. Για το έτος 2014, μόνο οι Εισαγγελίες Κοζάνης, Λάρισας, Βόλου και Σερρών παρουσίασαν συγκριτικά αυξημένο αριθμό ποινικών διώξεων σε σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων Εισαγγελιών της επικράτειας. Το έτος 2015 είχαμε αυξημένες ποινικές διώξεις στις Εισαγγελίες Θεσσαλονίκης (10), Ιωαννίνων (7) Κοζάνης (5) και Σερρών (6).

Τα αδικήματα
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τα αδικήματα που διατηρούν το “προβάδισμα”, τα έτη 2014 και 2015, είναι αυτά της προστασίας κοινωνικής ασφάλισης και της φοροδιαφυγής! Στην τρίτη θέση έρχεται, το 2014 ο παράνομος τζόγος ενώ το 2015 , οι απάτες. Όσον αφορά πάντως την “κατάρα” της κακοδιαχείρισης που ταλανίζει φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά την τελευταία διετία (28% και 30 % για τα έτη 2014 και 2015 αντίστοιχα).

Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με αυτές που έχουν ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος και για τα δύο αυτά έτη. Οι ποινικές διώξεις που αναφέρονται σε κακουργήματα στο σύνολό τους ανέρχονται σε 61 % για το 2014 και 58% για το 2015, ενώ αυτές που αφορούν σε πλημμελήματα προσδιορίζονται στο 38% για το 2014 και 41% για το 2015.

Επώνυμες καταγγελίες
Οι καταγγελίες με “ονοματεπώνυμο” αποτελούν την κύρια δεξαμενή από την οποία αντλούνται οι πληροφορίες για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα δύο τελευταία χρόνια να ξεκινήσουν τη διερεύνηση των έκνομων δραστηριοτήτων με οικονομικό αντικείμενο. Το 2014 σε ποσοστό 56% έφτασαν οι επώνυμες καταγγελίες πολιτών που έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα ενώ οι ανώνυμες καταγγελίες ήταν μόλις 22,6%. Το 2015 οι επώνυμες καταγγελίες ανέρχονταν στο 44% με σημαντική μείωση των ανωνύμων καταγγελιών που κρίθηκε σκόπιμο να διερευνηθούν.

Το παρήγορο πάντως είναι ότι η μάστιγα της διαφθοράς που κατατρώγει τα σωθικά του δημόσιου βίου και απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία, σύμφωνα με Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, για το έτος 2015, η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία και τη θέση τους στην κατάταξη. Ειδικότερα, από το έτος 2012 η χώρα μας έχει πέσει στην κατάταξη συνολικά 36 θέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ