Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάταξη Φοροδιαφυγής: Φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης

Το απόλυτο φιάσκο: Αναζητούν χρήματα από νεκρούς και πτωχευμένες εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν κατασχετήρια σε άδειους λογαριασμούς – Υπόσχονται να σώσουν τη χώρα με χρήματα που δεν υπάρχουν.

Επικοινωνιακές φούσκες άνευ προηγουμένου αποδεικνύονται οι δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης γύρω από το κυνήγι και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ανακοινώνουν ονόματα εταιρειών με εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη τα οποία δεν θα εισπραχθούν ποτέ, αφού γνωρίζουν όλοι, πολύ καλά, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των εταιρειών είτε έχουν κλείσει εδώ και χρόνια.

Η περίφημη λίστα με τους 13.730 μεγαλοφειλέτες αποδεικνύεται πως είναι το απόλυτο φιάσκο. Είναι χαρακτηριστικό πώς μέσα στον κατάλογο έχουν μέχρι και το Μινιόν που έχει κλείσει εδώ και 20 χρόνια!!!

Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του τάζουν στο λαό χρήματα και αυταπάτες ότι «λεφτά υπάρχουν» από ληξιπρόθεσμα χρέη ή πως όλα θα λυθούν όταν έλθουν πίσω «τα κλεμμένα».

Η λίστα των μεγαλοφειλετών που δημοσιοποιήθηκε, αν και επισήμως αφορά μόνον 13.730 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως στην πραγματικότητα περιλαμβάνει 15.680 οφειλέτες, με ελάχιστη οφειλή τα 171.125 ευρώ και μέγιστη τα 8,54 δισ. ευρώ ο καθένας! Στην συντριπτική πλειοψηφία τους όμως, οι εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα που έβαλε στο στόχαστρο η εφορία, είναι οικονομικά και βιολογικά «πεθαμένοι».

Σύμφωνα με τη λίστα:

– 9.453 επιχειρήσεις χρωστάνε 63.349.625.563,60 ευρώ (δηλαδή 63,3 δισ. ευρώ)

– 6.226 φυσικά πρόσωπα χρωστούν 19.693.821.945,53 ευρώ (δηλαδή 19,7 δισ. ευρώ)

Η σύγκριση με τις αντίστοιχες λίστες που αναρτούσε ως το 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι εξόχως απακαρδιωτική. Όπως αναφέρει πολύ εύστοχα και το Πρώτο Θέμα.

– Η περίπτωση της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή

Η εταιρεία έκλεισε και οι υπεύθυνοι εκτίουν ποινές φυλάκισης, αλλά η εφορία αναζητούσε να εισπράξει από αυτήν τον Απρίλιο του 2014 περί τα 5,65 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2016 τα χρέη με τις προσαυξήσεις έφτασαν στα 8,49 δισ. ευρώ, αλλά το δημόσιο ακόμα καταγράφει τα χρέη της σαν ληξιπρόθεσμα που συνεχώς αυξάνονται.

– Η περίπτωση του λογιστή Κασιμάτη από τη Θεσσαλονίκη, που ενεπλάκη στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιρειών «μαϊμού» που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές. Καταδικάστηκε επίσης προ ετών σε φυλάκιση. Η βασική οφειλή του ήταν 561 εκατ. ευρώ. Το 2012 είχε φτάσει στα 952 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2014 φερόταν να χρωστάει στο δημόσιο 1,070 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2016 το μόνο που άλλαξε είναι ότι πρέπει να πληρώσει 1,267 δισ. ευρώ (δηλαδή 40% περισσότερα και από όσα κόστισε η πώληση του αεροδρομίου Ελληνικού σε ιδιώτη)! Ως το 2018 θα εμφανίζεται, έτσι, να χρωστάει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στη λίστα φιγουράρουν όμως και άλλα πολύ πιο γνωστά ονόματα:

– Ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, που αρχικά χρωστούσε 302.000 ευρώ αλλά με προσαυξήσεις 400.000 ευρώ η οφειλή του έφτασε στα 702.000 ευρώ.

– Ο γνωστός από το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, που με χρέη 609.000 ευρώ, έφτασε πλέον να χρωστάει 2,4 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα που υπάρχουν εταιρίες όπως η πρώην Ολυμπιακή, δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις (Αμαρουσίου, Ζακύνθου, “το νησί των Ονείρων” του δήμου Ερέτριας κλπ), ΠΑΕ, πτωχευμένες εταιρίες κλπ.

Τα στοιχεία Απριλίου 2016, που δημοσιεύτηκαν πριν ένα μήνα, έδειχναν ότι από τα συνολικά χρέη των 88 δισ. προς την εφορία (χωρίς τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία) :

– 8 δισ. ευρώ ήταν τα χρέη κρατικών επιχειρήσεων, των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

– 12,4 δισ. ήταν χρέη παλαιών πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Όπως αντιλαμβάνεστε το υπουργείο δημοσιοποιεί ονόματα για χρήματα που δεν πρόκειται να εισπράξει ΠΟΤΕ!
Την ίδια ώρα μάλιστα, κυνηγά τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας στέλνοντας χιλιάδες κατασχετήρια σε άδειους λογαριασμούς!

Πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στάλθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις τράπεζες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πλην όμως οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν άδειοι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα 10% με 15% από τις ηλεκτρονικές εντολές είσπραξης εις χείρας τρίτων επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά στατιστικά δεδομένα του ΚΕΑΟ είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ποσά που μπλόκαραν και εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά ως 100 ευρώ, έναντι οφειλών που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν δεκάδες εκατομμύρια!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το 70% των λογαριασμών που κατασχέθηκαν είχαν μέσα από 2 λεπτά μέχρι 100 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ, τα κατασχετήρια γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις, καθώς δεν βρίσκουν απολύτως τίποτε.

Είναι πλέον προφανές ότι μιλάμε για κυβέρνηση – παρωδία που δεν έχει καμία απολύτως επαφή με την πραγματική οικονομία

newsbomb.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ