Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανησυχητική μείωση πληρότητας εμφανίζουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Σημάδια στασιμότητας εμφανίζει ο αθηναϊκός τουρισμός για τη φετινή σεζόν, ενώ η πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας παραμένει μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα.

Στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πορεία του τουρισμού στην Αθήνα αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός και ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΞΑ-ΑΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα «6 χρόνια δράσεις για την Αθήνα». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας για το α΄ εξάμηνο του έτους εμφάνισε πτώση κατά 1,8% και διαμορφώθηκε στο 72,9%. Επίσης, η πληρότητα τον Ιούνιο παρουσίασε πτώση κατά 2,5%, φθάνοντας στο 91%. Ο πρόεδρος της Ενωσης επισήμανε ότι «οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις που καταγράφονται ύστερα από μία θεαματικά ανοδική πορεία την περίοδο 2013-15 μάς προειδοποιούν για αλλαγή του μέχρι σήμερα θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας και μας καλούν σε μέτρα και συλλογικές δράσεις που πρέπει εγκαίρως να δρομολογηθούν για την περιφρούρηση του τουριστικού προϊόντος». Στελέχη της τουριστικής αγοράς αποδίδουν τη στασιμότητα σε παράγοντες όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που επηρέασε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και στη μείωση του ενδιαφέροντος για ταξίδια επισκεπτών από μακρινές χώρες, λόγω της εγγύτητας με προορισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας. Πάντως, η μέση τιμή των δωματίων στα ξενοδοχεία της Αθήνας για το α΄ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 3,9% (90,2 ευρώ) και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 2% (65,8 ευρώ).

Ο αντιπρόεδρος της Αegean, αναφερόμενος στον αθηναϊκό τουρισμό, έκανε λόγο για «κόπωση» και στασιμότητα σε επίπεδο αριθμών, που εμφανίστηκαν το β΄ εξάμηνο του 2015 και συνεχίζονται το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Επίσης έκανε λόγο για υπερβολική αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί σε σχέση με τη μετατόπιση ταξιδιωτών προς τη χώρα μας από γειτονικούς προορισμούς που αντιμετώπιζαν προβλήματα ασφάλειας, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Επιπλέον, ο κ. Βασιλάκης εξήρε την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από την ΕΞΑ-ΑΑ και από άλλους φορείς για την τουριστική προώθηση της πόλης, ενώ τόνισε ότι τώρα απαιτείται ένα νέο επίπεδο προσπάθειας για τον τουρισμό της Αθήνας. Για την Aegean ανέφερε στοιχεία που αφορούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τόνωσης του τουρισμού της Αθήνας, όπως την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό από 28 σε 71 μέσα σε μία τριετία, τη δρομολόγηση τη διετία 2015-16 επτά νέων αεροπλάνων κ.λπ.

Στις προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ενίσχυση του τουρισμού της Αθήνας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προαναγγέλλοντας την υλοποίηση νέας διαφημιστικής καμπάνιας για την πόλη, που θα «τρέξει» από το προσεχές φθινόπωρο έως την άνοιξη του 2017. Για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης είπε ότι απαιτείται να διατηρηθούν η ομαλότητα, η σταθερότητα και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα. Ο κ. Καμίνης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τους ιδιωτικούς φορείς αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το δημόσιο λογιστικό που δεν του επιτρέπει να παρέμβει περισσότερο στα θέματα καθαριότητας της πόλης. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν τα χρήματα, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις ή ανανέωση προσωπικού, ενώ ακόμα και η προμήθεια, πρόσφατα, 800 κάδων απορριμμάτων σκόνταψε στην πτώχευση του μειοδότη, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχει γίνει παράδοση 300 εξ αυτών.

Να σημειωθεί ότι η ΕΞΑ-ΑΑ μέσα από το δίκτυο συνεργειών που δημιούργησε την περίοδο 2010-2016 κατάφερε να παράγει άνευ κόστους έργο αξίας για την πόλη, το οποίο ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα 100 μέλη του δικτύου συνεργάστηκαν για την πρόσκληση, φιλοξενία και ενημέρωση 1.872 τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από 24 χώρες αλλά και 650 ξένων καλλιτεχνών, μέσω φεστιβάλ, πολιτιστικών δράσεων, τηλεοπτικών παραγωγών κ.λπ.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ