Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τελεσίγραφο σε Ερντογάν: Με θανατική ποινή δεν υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη για τις επόμενες κινήσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής εμφανίζεται παντοδύναμος καιαποφασισμένος να τιμωρήσει σκληρά τους στασιαστές, με την κυβέρνησή του να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Όλα αυτά τη στιγμή που από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα πραγματικό πογκρόμ, καθώς έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους δεκάδες στρατηγοί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των 8.777 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, οι 7.850 είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι διοικητικά στελέχη.

Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική ηγεσία, με εδραιωμένη τη θέση της πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (…) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Στις δηλώσεις αυτές που έκανε μετά την σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέτεινε επίσης τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον εξόριστο ιερωμένοΦετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Θα απογοητευτούμε αν οι (Αμερικανοί) φίλοι μας πουν να παρουσιάσουμε αποδείξεις την ώρα που μέλη της οργάνωσης δολοφόνων προσπαθούν να καταστρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του προσώπου», δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

«Σε αυτό στο στάδιο θα μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί η φιλία μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Απειλές από την ΕΕ

Σε αυτές τις σκέψεις ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε έντονα. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή», δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.

«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής», δήλωσε η Μογκερίνι.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ απείλησε ευθέως με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Μια χώρα που έχει τη θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κάποιες δηλώσεις στην Τουρκία σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής είναι ανησυχητικές. Θέλουμε να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία για αυτό το θέμα. ΗΓερμανία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν επ’ αυτού σαφή θέση: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη θανατική ποινή. Μια χώρα που έχει τη θανατική ποινή, δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. και η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει και επικυρώσει το 13ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου υποχρεούται, όπως και πολλά άλλα κράτη, στην πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής. «Η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών, η οποία έχει συμφωνήσει ότι η θανατική ποινή βρίσκεται εκτός των αξιών της, ότι είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά. Γι’ αυτό η επαναφορά της θανατικής ποινής μπορεί μόνο να σημαίνει ότι μια τέτοια χώρα δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της ΕΕ», επανέλαβε.

«Υπάρχει μία διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που έχει μία προοπτική η οποία τώρα όμως έχει απομακρυνθεί περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα», δήλωσε, από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, προσθέτοντας πως ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα έδειχνε πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί προς μία βασική συναίνεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στην περίπτωση που επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Τουρκία θα πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Survivor Spoiler 16/4: Οριστικό! Αυτοί κερδίζουν την 2η ασυλία

Survivor spoiler 16-4: Δεύτερος αγώνας ασυλίας μετά την ένωση στο Survivor. Ποια ομάδα θα κερδίσει την 2η ασυλία στο παιχνίδι επιβίωσης του ΣΚΑΪ; Διάσημοι ή...