Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άνοιξε η κουβέντα για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

Να ανακατέψει την «τράπουλα» του πολιτικού παιχνιδιού εμφανίζεται αποφασισμένος ο Α. Τσίπρας, με την προσδοκία ότι έτσι θα αναδυθούν με τον τρόπο αυτό εσωτερικές αντιθέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και έχει την περίοδο αυτή δύο «όπλα» στη φαρέτρα του: εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση, όπως διαβάζουμε στο newpost.gr

Και τα δύο απασχόλησαν το «μίνι» υπουργικό συμβούλιο χθες -όπως το newpost.gr από πριν σας είχε ενημερώσει-. Δύο όμως ήταν και τα θέματα που «έκαιγαν»: το κατώφλι του 3% και η εκλογή από το λαό, του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο 2ο, αυτό της εκλογής του Πρώτου Πολίτη της χώρας, ο Α. Τσίπρας προσήλθε, κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού οργάνου, κρατώντας έναν πίνακα: ήταν από τις πρόσφατες «Τάσεις» της δημοσκοπικής εταιρείας MRB, ο αντίστοιχος πίνακας στο ερώτημα «για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό».

Στη συγκεκριμένη μέτρηση, υπέρ της απευθείας εκλογής είχε ταχθεί το 70,2% (σίγουρα ή μάλλον συμφωνώ), όταν αντίθετο ήταν μόλις το 23,9%. «Οι πολίτες θέλουν να εκλέγουν αυτοί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», φέρεται να είπε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, δείχνοντας και εκείνος εμμέσως πλην σαφώς τη δική του προτίμηση. Ας επισημανθεί ότι την ίδια άποψη έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Υπήρξαν ωστόσο άλλα κυβερνητικά στελέχη με μεγάλο ειδικό βάρος που ήταν στην απέναντι «όχθη» και έτσι, ο Α. Τσίπρας πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση στις επικείμενες συνεδριάσεις των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων πριν κάνει εκείνος τις τελικές ανακοινώσεις.

Αίφνης όμως, ανακινήθηκε θέμα και με το 3%, που προς στιγμήν είχε φανεί «κλειδωμένο». Όπως όμως εξηγούσαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να φέρει έναν «κοινό τόπο» στον εκλογικό νόμο, μια πρόταση που να ικανοποιεί εν μέρει όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Από τη στιγμή όμως που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τεθεί εκτός συνεννόησης, τότε «το κέντρο βάρους μετατοπίζεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τηρηθεί το 3%», έλεγε η ίδια πηγή.

Άλλο, εν τούτοις, κυβερνητικό στέλεχος διατύπωνε την απορία του για τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής. «Το μόνο που θα πετύχουμε, είναι να ευχαριστήσουμε περισσότερο το ΚΚΕ, που όμως έχει ήδη δηλώσει πως θα ψηφίσει τις επίμαχες διατάξεις. Άρα, προς τι ο ‘πόνος’;», αναρωτιόταν. Σύντομα το «μυστήριο» θα έχει λυθεί πάντως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ