Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έχουν σχέδιο να μας δέσουν…

Του Κώστα Στούπα

Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού όταν πριν λίγες μέρες έστηνε τις εικόνες “σελφο-λατρείας” προς το πρόσωπό του στη Βουλή των εφήβων. Πάντως οι πολίτες που δεν τρώνε “σανό” και έχουν ιστορική μνήμη και πολιτική κρίση, ανατρίχιασαν.

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στηρίζουν την επιβολή τους κυρίως στο ψέμα, τη βία και το φόβο. Επειδή δεν είναι δημοφιλή, αισθάνονται την ανάγκη να εμφανίζουν συχνά εικόνες από στημένες σκηνές λατρείας του ηγέτη από ενθουσιασμένα πλήθη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανέχεια τόσο μεγαλύτερος επιδιώκεται να φαίνεται ο ενθουσιασμός.

Οι εικόνες του Χίτλερ, του Στάλιν και Κιμ Γιονγκ Ιλ στην Β. Κορέα είναι χαρακτηριστικές. Ο τελευταίος μάλιστα έχει ξεπεράσει τα όρια της γραφικότητας με τα πλήθη που σπαράζουν στο κλάμα μπροστά στις κάμερες όταν η οικογένεια του ηγέτη έχει πένθος ή όταν καλοθρεμμένες φιγούρες τιτιβίζουν χαρούμενες γύρω από τον ηγέτη σε φωτογραφικές σκηνές που χρειάστηκαν ώρες για να αποτυπωθούν όπως πρέπει από το φακό.

Η Ελλάδα όμως δεν έχει ολοκληρωτικό καθεστώς, ακόμη είναι δημοκρατία. Όμως όλο και περισσότερο πυκνώνουν οι ενδείξεις υιοθέτησης αυταρχικών μεθόδων εναγκαλισμού της εξουσίας και περιστολής των οικονομικών και δημοκρατικών ελευθεριών της μεταπολίτευσης.

Τα ψέματα…

Η κυβέρνηση από τη μια μας διαβεβαιώνει για πολλοστή φορά πως τα capital controls είναι θέμα χρόνου. Στην αρχή μας έλεγαν για το τέλος του 2015, μετά για το Μάρτη του 2016, μετά το Καλοκαίρι και τώρα για τα τέλη του έτους. Αυτά στα λόγια…

Στην πράξη, προχθές το Υπουργείο των Οικονομικών δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια σκύλων που θα ανιχνεύουν μετρητά που φυγαδεύονται από τη χώρα.

Ήδη στη “Διαύγεια” έχει αναρτηθεί απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (με αριθ. πρωτ. 4013259ΕΞ2016), που υπογράφει η γενική διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών με την οποία συγκροτείται επιτροπή “για ανίχνευση ρευστών διαθεσίμων”.

Αν το Υπουργείο των Οικονομικών δημοσιοποιεί τώρα το ενδιαφέρον για την προμήθεια σκύλων “εφοριακών”, θα χρειαστεί τουλάχιστον μερικούς μήνες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να τους εκπαιδεύσει. Δηλαδή, δύσκολα η διαδικασία της ανίχνευσης μπορεί να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του χρόνου. Όπερ, ενώ δημοσίως μας λένε για το επικείμενο τέλος των capital controls στην πράξη εκτιμούν πως αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα…

Επιπλέον, αν το Υπουργείο των Οικονομικών έχει μια δύναμη λαγωνικών που ανιχνεύουν μετρητά, θα περιορίσει τη χρήση στα τελωνεία;

Ποιος εγγυάται πως δεν θα ανοίγουν σπίτια “υπόπτων” και θα αναζητούν στοιχεία της απώλειας εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις τράπεζες τις οποίες έχουν καταντήσει άδεια κουφάρια και παραρτήματα της εφορίας;

Ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σε ανύποπτο χρόνο, εν τη ρύμη του λόγου, είχε αναφέρει πως αν η κυβέρνηση κάνει ένα ντου στα σπίτια θα μαζέψει πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Αν, όπως έλεγε και ο Μαρξ η οικονομία είναι η βάση και η πολιτική και κοινωνική ζωή το εποικοδόμημα, ο έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης και χρήσης των κεφαλαίων είναι το πρώτο βήμα για τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.

Ο έλεγχος της ελεύθερης χρήσης μετρητών με πρόφαση την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τους περιορισμούς της ελεύθερης έκφρασης και αυτοδιάθεσης των προσώπων.

Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά με τη βαριά φορολογία ουσιαστικά δημεύει περιουσίες και με την καθήλωση της ιδιωτικής οικονομίας προλεταριοποιεί την πλειοψηφία της κοινωνίας εξασφαλίζοντας μόνο τον κομματικό της στρατό και τους “πελάτες” των τελευταίων δεκαετιών που έχει οικειοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά αδρανοποιεί ή καταργεί τη μια μετά την άλλη τις ανεξάρτητες αρχές οι οποίες αποτελούν δικλείδες ασφαλείας στις σύγχρονες δημοκρατίες από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης.

Με το πρόσχημα της πάταξης της διαφθοράς παρεμβαίνει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τη χρησιμοποιεί επιλεκτικά όπως τη συμφέρει στους πολιτικούς της ελιγμούς και αντιπαραθέσεις.

Χρησιμοποιεί το κράτος σαν λάφυρο και κάνει ό,τι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες διορίζοντας ημετέρους και χρησιμοποιώντας σαν μόνο μέτρο αξιολόγησης την πίστη στην εξουσία.

Η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες που κρίνονται αντισυνταγματικές παρακάμπτει το ΕΣΡ και προσπαθεί να έχει τον αποκλειστικό λόγο στο ποιος θα έχει τηλεοπτικό κανάλι στη χώρα.

Η κυβέρνηση βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς και δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη αν κοιτάξει κάποιος τι γίνεται π.χ. στην Ουγγαρία, την Πολωνία ή εκτός Ευρώπης στην Τουρκία και τη Ρωσία…

Γενικώς η επιδίωξη της άσκησης εξουσίας όπως και κάθε δραστηριότητα αφού έχει απολαβές έχει και κάποιο ρίσκο. Στις δημοκρατίες το ρίσκο είναι να σε στείλουν στο σπίτι σου ηττημένο. Η κατάλυση των δημοκρατικών κανόνων αυξάνει τις απολαβές της εξουσίας από τη μια, αλλά και το ρίσκο από την άλλη.

Οι τελευταίοι που καταστρατήγησαν τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα πέθαναν στη φυλακή και αυτό μόνο και μόνο γιατί η δημοκρατία εμφανίστηκε μεγαλόψυχη, ως οφείλει, με τη φράση: “Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια…”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ