Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η επικίνδυνη περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλησιάζει στο τέλος της

Χρησιμοποιώντας σε ολόκληρο το φάσμα της σχεδόν 40λεπτης ομιλίας του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής σκληρή γλώσσα και καυστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινήθηκε για ακόμα μία φορά στην ανάδειξη της κόκκινης διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στην πολιτική οπτική της λεωφόρου Συγγρού και της Κουμουνδούρου, για μία κυβερνητική παράταξη η οποία εισέρχεται στην επόμενη φάση της, χωρίς συμμαχίες εντός του Κοινοβουλίου.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αιχμή των βασικών συμπερασμάτων γαλάζιων βουλευτών και στελεχών, όταν η ψηφοφορία για την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών πέρασε στην ιστορία, γράφοντας στην κατακλείδα της την πρώτη εμφατική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, στο φόντο της Ολομέλειας. Μία συγκυβέρνηση, πιεσμένη από την εφαρμογή μέτρων-φωτιά του τρίτου Μνημονίου, της οποίας οι κοινωνικές αναφορές και συμμαχίες φθίνουν ημέρα με την ημέρα, όσο κι αν τα αφηγήματά της ή ακόμα περισσότερο οι προσπάθειές της να αλλάξει το πλάνο της κεντρικής ατζέντας αποτέλεσαν κομβικό σημείο της πρόσφατης στρατηγικής της.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε, από την αρχή, να φέρει στο προσκήνιο τις σκοπιμότητες του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου πίσω από την όψιμη αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποδομώντας τις όποιες φωνές θέλησαν να ενδύσουν την κυβερνητική πρωτοβουλία με τα χρώματα του “πάγιου αιτήματος της Αριστεράς”. Οι βολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τυχοδιωκτισμό και πολιτικό αμοραλισμό στόχευσαν ευθέως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που είδε την αριθμητική εξίσωση των “200” να βυθίζεται και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μένουν απομονωμένες. Ωστόσο, το μείζον για τη λεωφόρο Συγγρού δεν ήταν μόνο να αναδείξει την πολιτική έρημο, στην οποία καλείται να πορευθεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Η λογική των “μεταρρυθμιστών” έναντι των “λαϊκιστών”, που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί το όριο ανάμεσα στη στασιμότητα και στην έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση “αγκαλιάζει” για τους γαλάζιους και το κρίσιμο πεδίο των θεσμών για μία Νέα Δημοκρατία, η οποία διαμηνύει ξεκάθαρα ότι ως κυβέρνηση θα αναλάβει την πρωτοβουλία για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε μία ακόμα δημόσια παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος τις προϋποθέσεις για συμπόρευση στα μείζονα ανοιχτά ζητήματα με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Το δήλωσε, άλλωστε, σαφέστατα. “Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της υπευθυνότητας, συνένοχος στη διάλυση της χώρας δεν θα γίνει. Και είμαι βέβαιος ότι την ίδια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος έχουν και πολλοί άλλοι βουλευτές σε αυτήν την αίθουσα. Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας στην σημερινή ψηφοφορία, θα ορθώσουμε ένα τείχος ευθύνης απέναντι στις προθέσεις σας. 200 ψήφους δεν θα βρείτε. Και δεν θα τις βρίσκατε ούτε αν η Χρυσή Αυγή, την οποία χαϊδεύατε μέχρι πρόσφατα, στήριζε την πρωτοβουλία σας”, ήταν το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει τη διάθεσή του να απευθυνθεί προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, συζητώντας ένα νόμο για μεικτό εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει μικρότερες περιφέρειες με σταυρό με διευρυμένες περιφέρειες με λίστα. “Να συζητήσουμε τα κριτήρια ορισμού των περιφερειών. Να εξετάσουμε προτάσεις που θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Να δώσουμε δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία στους Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδας. Να συζητήσουμε και την προοπτική ενός πιο αναλογικού μπόνους που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην κυβερνησιμότητα. Βεβαίως και η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις. Αυτές όμως πρέπει να είναι προγραμματικού χαρακτήρα και όχι ετερόκλητες συμμαχίες με αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες, πάντως, μετά το τετ α τετ της Βουλής, οι γαλάζιοι στέκονται δυναμικά σε ένα σημείο. “Ο Αλέξης Τσίπρας ξέμεινε από συμμαχίες”, είναι το κύριο συμπέρασμα στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Ο κ. Τσίπρας υπέστη δεινή πολιτική ήττα”, είναι ένα ακόμα συμπέρασμα βουλευτών και στελεχών. Ο σχεδιασμός της λεωφόρου Συγγρού που έχει στην προμετωπίδα του την τακτική της πλήρους και συνεχής αποδόμησης του πρωθυπουργού και της συγκυβέρνησης για τα θέματα της πραγματικής οικονομίας και της καθημερινότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως και η κίνηση προς την κατεύθυνση να κατοχυρωθεί η Νέα Δημοκρατία στα μάτια των πολιτών ως το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας σε κρίσιμες στιγμές. Και με ένα κυβερνητικό σχήμα που μπροστά του ανοίγονται οι νέες μαύρες τρύπες της δεύτερης αξιολόγησης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων εντός του Φθινοπώρου.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ