Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κόφτης» φόρων οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να αποτρέψει την εφαρμογή των φόρων που ψηφίστηκαν πριν από λίγους μήνες και είναι προγραμματισμένο να εφαρμοσθούν το 2017 και το 2018, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι φέτος η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ.

Στην τοποθέτησή του κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά. Επίσης προέβλεψε ότι θα επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3%. Ανάπτυξη 2,5% και 3% αναμένει για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Μεγάλη αύξηση εσόδων

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, γεγονός που απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν POSκτρονικές, καθώς η αύξηση κατά 20% των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε σημαντικά φορολογικά έσοδα. Και αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι, όπως σημείωσε.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Στουρνάρας και από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2018. Ο διοικητής της ΤτΕ, μάλιστα, συμφώνησε με την πρόταση του ΕΒΕΑ για την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οσον αφορά τις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, αναφέροντας ακόμη ότι υπάρχουν σε «στρώματα» 15 έως 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν στις τράπεζες σταδιακά όσο προχωρά η άρση των capital controls. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Brexit θα έχει σχεδόν μηδενική αρνητική επίπτωση στη χώρα μας, καθώς και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε πως «η ελληνική οικονομία, για να βγει από την ύφεση, χρειάζεται ρευστότητα και κεφάλαια, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέες παραγωγικές επενδύσεις. Ο στόχος αυτός απαιτεί υπεύθυνη πολιτική διακυβέρνηση αλλά και σταθερό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό τομέα». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος στη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων.

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι στις δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν η χώρα και η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του προηγουμένου έτους η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνέπεια.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ