Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση

Μετά το δύσκολο Σαββατοκύριακο, το οποίο πέρασε η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο, αφού η Τουρκία με έναν έμμεσο τρόπο κατάφερε κι αυτή τη φορά να μετακυλήσει τα προβλήματά της στην Ελλάδα, μέσω των «8» στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο από την χώρα μας, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Σε ό,τι αφορά το διπλωματικό σκέλος της υπόθεσης με την Τουρκία η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, προκειμένου να επιστρέψει τους Τούρκους στρατιωτικούς στην πατρίδα τους.

Η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μέσα από αυτή την ιστορία μπορεί να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία για το μεταναστευτικό, γεγονός το οποίο απεύχεται με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για την στάση που κράτησε τόσο η ελληνική κυβέρνησης όσο και ο ίδιος κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ερντογάν ότι η προσήλωση στις αξίες της Δημοκρατίας και της Συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Αναφορικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, ότι οι διαδικασίες εξέτασης της αιτήσεως ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εντωμεταξύ στις συζητήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον Πιέρ Μοσκοβισί, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο, το οποίο αφορά τα εργασιακά και τα θέματα της παιδείας. Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στον ευρωπαίο αξιωματούχο το θέμα των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 ευελπιστώντας ότι θα πετύχει αυτά να κλείσουν γύρω το 2 με 2,5%.

parapolitika.gr
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ