Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η φαρμακερή ατάκα Ομπάμα στον Τσίπρα για τον Πούτιν!

FT: «Έσπασε» η κοινή γραμμή του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός ηγέτης που «έσπασε» την κατά τα άλλα ομόφωνη γραμμή των 28 του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στο επίσημο δείπνο της Παρασκευής οι ηγέτες της στρατιωτικής συμμαχίας υποστήριξαν τη θέση πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία για τη στάση της στην ανατολική Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως, όταν έλαβε το λόγο διαφοροποιήθηκε από τη θέση αυτή και ζήτησε τη λήξη της αντιπαράθεσης και τη συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο. Αποτέλεσμα ήταν η άμεση αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πάντως, η διαφωνία των δύο ηγετών επανήλθε και στη κατ” ιδίαν συνάντηση που είχε Αμερικανός πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το Σάββατο. Σε αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη να λήξει ο πόλεμος στη Συρία με τον Μπαράκ Ομπάμα να του απαντά με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο λέγοντας του ότι σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και «ο φίλος σου ο Πούτιν».

Παρόλα αυτά, και παρά την κοινή γραμμή του ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, στην Ευρώπη υπάρχουν φωνές που ζητούν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της Ρωσίας, με πρώτο τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ να κατηγορεί τη συμμαχία ότι προκαλεί με τις ασκήσεις που έκανε στην Πολωνία, τον Φρανσουά Ολάντ να ζητάει να αντιμετωπιστεί η Μόσχα ως εταίρος, και την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία να ζητούν να εξεταστούν ξανά οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Ρώσους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ