Σε ρελάνς προχώρησε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία δίδεται το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, ενώ προβλέπεται η κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Β’ Αθηνών σε 3 μικρότερες. Μάλιστα, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της, προκειμένου «να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τη συναίνεση και δεν επιλέγει το δρόμο του διχασμού».

«Αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει, αν κι η κυβέρνηση συμφωνεί, ευρεία συναίνεση και να εφαρμοστούν άμεσα. Η κυβέρνηση κι ο κος Τσίπρας επιλέγουν μία διχαστική πολιτική σε ζητήματα στα οποία υπάρχει σφοδρότατη διαφωνία και αντίρρηση όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος», υπογράμμισε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντάς την ότι «επιμένει στον διχαστικό και διαιρετικό λόγο για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν κι όχι να διχάζουν».

Αναλυτικά, η δήλωση του Μ. Βορίδη:

«Η ΝΔ κατέθεσε σήμερα τροπολογία στον εκλογικό νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή. Τροπολογία με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να την αποδεχτεί, προκειμένου να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού αφενός και δεύτερον να κατατμηθεί η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών σε 3 επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.

Αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει, αν κι η κυβέρνηση συμφωνεί, ευρεία συναίνεση. Είναι σημεία που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Είναι σημεία που είναι θετικά και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν. Η κυβέρνηση κι ο κος Τσίπρας επιλέγουν μία διχαστική πολιτική σε ζητήματα στα οποία υπάρχει σφοδρότατη διαφωνία και αντίρρηση όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Εδώ λοιπόν φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων. Η ΝΔ συμβάλει θετικά, δημιουργικά με προτάσεις, που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό και διαιρετικό σε μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν κι όχι να διχάζουν».

Μπόνους στον πρώτο εκλογικό σχηματισμό, ψήφος στους 17αρηδες

Με δύο συν μια τροπολογίες «απαντά» το Ποτάμι στον εκλογικό νόμο που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη προτείνει την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί η κυβέρνηση. Επιπλέον, Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «με την πρώτη τροπολογία για την «καθιέρωση αναλογικότερης πριμοδότησης στον πρωτεύσαντα εκλογικό σχηματισμό στις εθνικές εκλογές», το εκλογικό σύστημα γίνεται περισσότερο αναλογικό και αντιπροσωπευτικό, αφού αφενός εισάγεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λειτουργεί εκβιαστικά προς τους ψηφοφόρους και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας της ψήφου και αφετέρου εισάγεται η αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών με ένα αναλογικότερο σύστημα, που συνίσταται στην παροχή ενός μη σταθερού και αμετάβλητου μπόνους στο κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτείται ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός, για να έχει προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα ωθείται σε αναζήτηση συνεργασιών με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Με την προτεινόμενη τροπολογία, ο πρώτος σε ψήφους εκλογικός σχηματισμός παίρνει μια έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό και το ότι η χορήγησή του ακολουθεί τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, αποτρέπει την ύπαρξη εξωφρενικών στρεβλώσεων – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής. Το bonus μιας έδρας για κάθε δύο εκλογικές μονάδες ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.

Με τη δεύτερη τροπολογία για την «άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή», δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια. Πλέον, εφόσον το επιθυμούν, θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στην αλλοδαπή, σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας - κυρίως νέοι –έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα. Αν η τροπολογία γίνει δεκτή, θα μπορούν να ψηφίζουν.

Με την τρίτη τροπολογία, καταργείται η μέθοδος του πλασματικού υπολογισμού της «συμπλήρωσης» 17 ετών για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν. Με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012, εξορθολογίζεται μία στρέβλωση και αποτυπώνεται νομοθετικά με ορθό τρόπο ότι δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας τους (17 + μία μέρα), σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση, που ανοίγει το δρόμο για τη ψήφο στα 16!»

Δ. Τσιόδρας: Το Ποτάμι έχει θέση αρχής για τον εκλογικό νόμο και δεν παζαρεύει

Οι θέσεις του Ποταμιού είναι θέσεις αρχής και όχι ευκαιριακές, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, με αφορμή τις διαρροές που φέρεται να διακινούνται από τη κυβέρνηση για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

«H κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο βιολί. Μέσω διαρροών και δηλώσεων ψάχνει για πρόθυμους να υπηρετήσουν τα μικροκομματικά σχέδιά της. Βλέποντας, λοιπόν, ότι δεν συγκεντρώνει τον αριθμό των 200, αρχίζει νέα μαγειρέματα, προσπαθώντας να δει "πού θα κάτσει η μπίλια"», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό την ολοκληρωμένη πρότασή του, που εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα από το σημερινό σύστημα και δημιουργεί προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας.

«Πρόσφατα, μάλιστα, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες για αναλογικό bonus στο πρώτο κόμμα, για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και την ψήφο στα 17. Έχει δείξει στη διαδρομή του ότι δεν σηκώνει "σημαίες ευκαιρίας", δεν μπαίνει σε παζάρια, ούτε σε παιχνίδια παρασκηνίου», υπογράμμισε.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top